Начало АРТ АФИШ Надежда Кутева отстоява ревностно правото ни на различност

Надежда Кутева отстоява ревностно правото ни на различност

Именитата художничка получава  голямата награда на Петото балканско квадринале на живописта

Изложбата на Петото Балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ“ 2020 ще бъде открита на 21 декември от 18:00 часа в Художествената галерия в град Стара Загора, която е и сред организаторите на форума. Откриването обаче ще е само за наградените. Публиката ще може да разгледа изложбата след Нова година.

В надпреварата тази година има над 200 участници с почти 300 произведения, вдъхновени от мъдростта на миналото. Освен български майстори на четката в конкурса се включиха автори от Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Италия, Литва и Русия. За да оцени качествата на творбите, организаторите свикаха няколко членно жури от творци и изкуствоведи, сред които директорът на галерията в Стара Загора – проф. Марин Добрев, председателят на Съюза на българските художници – Любен Генов, старозагорските художници Злати Златев, Димо Генов и Валентин Дончевски и др. Те направиха селекция, допускайки до участие в квадриналето 109 автори от България, 6 от Румъния, 3 от Турция, по един от Гърция и Италия. Именно измежду тях бе избран и този, на когото да бъде връчена голямата награда на тазгодишното издание на форума.

Наградата на община Стара Загора се присъжда на Иво Бистрички, а с почетния знак на областния управител на града за млад автор ще бъде окичена художничката Гергана Балабанова от София. Носителят на голямата награда обаче е Надежда Кутева, която е впечатлила журито с произведението си „Страшният съд“.

Надежда Кутева е родена в София, като между 1964  и 1971 г. учи в Художествената академия в столицата, където се дипломира в специалност „стенопис“. Десет години по-късно има шанса да направи специализация в Corcoran school of Art във Вашингтон, САЩ. Още със стъпването си на художествената сцена през 1975 г., когато подрежда и първата си самостоятелна изложба, Надежда Кутева е забелязана и от публиката, и от критиката. Но не защото това е дъщерята на именития композитор и диригент, създател на най-големия български фолклорен ансамбъл, който и днес носи неговото име – Филип Кутев, а защото тя притежава нещо, което малцина към онзи момент имат като способност – работи монументално дори върху малкото живописно платно. Нещо повече – тя работи с характерното за стенната живопис обобщение на формите и избира обикновени делнични сюжети, за да им вдъхне необикновен живот. От майките тикащи колички в парка, през празничността на сватбения ден Надежда Кутева достига до собствен пластически език, на който остава вярна и до днес, без значение дали го употребява, за да увековечи образите на самотния, изтърбушен от човешко присъствие храм или да запечата обредността на българина.

Днес, след 50-годишен творчески път, можем да кажем, че Надежда Кутева запази онова, от което мнозина наши художници се отказаха по пътя си към европеизация след 1989 г. – отношение към изконно българското, вдъхвайки му живот отвъд битоописателното.

И до днес ателието на авторката е своеобразно вместилище на родното. Запечатала в бързи скици духа на конкретен обект, делничното или празнично събитие – сватба, коледуване, лазаруване, Надежда Кутева изпълва платната си с живот, който не оставя равнодушен погледа. Тя не се отказва от корена, от познанията за местните обичай и традиции, а тъкмо напротив – те са в основата на всичко, което през годините сътворява, за да се превърне в един от съвременните устои на локалното, отличаващото ни от Другите. Тъкмо и затова голямата награда на Петото Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, която журито ѝ присъжда, се явява естествено в нейния творчески път. Защото никой така ревностно днес, както прави това Надежда Кутева, не отстоява по-ярко и убедително в изкуството на живописта собственото ни право на различност.