Начало БЪЛГАРИЯ Слави Трифонов гласи за министър човек на… Тодор Живков

Слави Трифонов гласи за министър човек на… Тодор Живков

Политическите инженери на партията „Има такъв народ“ очевидно съвсем са загубили връзка с реалността и здравия разум. В средите на извънпарламентарната опозиция сериозно се говори, че Слави Трифонов и неговото обкръжение са си поставили за цел да пробутат за икономически министър Красен Станчев в следващия кабинет. Директорът на Института за пазарна икономика е сред най-десните наши икономисти. За него важи приказката „по–надясно от мен е само стената“. Сред последните му идеи са приватизация и на малкото останали държавни предприятия, включително назионалните телевизия, радио и БТА. Дори държавата трябва да продаде и минималните си дялове във всички възожни дружества. Дали Слави Трифонов е поел някакви ангажименти към Красен Станчев не е ясно, но е факт, че икономистът много често гостува в кабелната телевизия на шоумена. Сам по себе си този факт вече поражда съмнения за бъдещи общи планове.

По-любопитно е кой е Красен Станчев. С чиста съвест може да се каже, че той е човек от обкръжението на…Тодор Живков. Съдете сами. Завършва през 1980 година в СССР специалността „Марксистко – ленинска философия“ (!!!) в Ленинград. След завръщането си в България веднага е назначен в АОНСУ като асистент. За тези, които не знаят – АОНСУ беше ковачницата на кадри за Комунистическата партия. В този институт на БКП се готвеха бъдещите управленци. Връзката с Тодор Живков минава през втората съпруга на Станчев. Тя е от известната фамилия Жулеви от пазарджишкото село Лисичево. Бащата на Гергана е Дело Жулев – генерал от армията, началник на отдел в авиацията, член на Окръжния комитет на БКП в Ямбол. След смъртта му, Гергана е взета под крилото от неговите братовчеди – Димитър и Стоян, висши номенклатурни кадри. Първият е посланик дълги години в Москва, назначен е там лично от Тодор Живков. Жулев става много близък с грохналия от пиене и болести Леонид Брежнев, а неговата съпруга Милка е първа приятелката на дъщерята на Брежнев Галина. Тя пък е прочута с постоянните си запои, любовта си към луксозния живот, мъжете и наркотиците.

Дъщерята на Брежнев няма никакви задръжки

Ведната след промените, Станчев „изненадващо“ основава Института за пазарна икономика и светкавично възприема десните идеи в политиката и най-вече в бизнеса. Кой и с какви пари е финансирал това начинание, никак не е трудно да се досетим.