Начало БЪЛГАРИЯ Заплашват известен наш социолог заради изследване срещу COVID

Заплашват известен наш социолог заради изследване срещу COVID

Собственичката на „Екзакта“ получава заплахи след данните за ваксинирането. За това информира Лидия Йорданова във фейсбук. След публикуваните вчера данни за отношението на българите към мерките срещу коронавируса, ваксините и ваксинациите тя е получила телефонно обаждане със заплахи. Ето какво пише Йорданова в социалната мрежа:  „Скъпи ФБ приятели, не съм от хората, които често споделят постове на професионална тема. Но днес искам го направя.  За пръв път в дългото ми битие на социолог днес бях потърсена по телефона от непознат, който с груби въпроси и недвусмислени намеци ми даде да разбера, че определени среди не са доволни от данните, които току-що огласих. И тук не става дума за резултати, свързани с политически нагласи, а за обществената подкрепа за мерките за ограничаване на КОВИД. Давам гласност на този натиск върху мен, защото той е недопустим. Не приемам оценките на агресивни и некомпетентни хора, които работят „сплашване“. Ще подам информацията, с която разполагам, и към съответните институции!“

Проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 5-12 декември сред 1025 пълнолетни българи от 70 населени места по метода „лице в лице“, показва, че 79,6% от интервюираните подкрепят противоепидемичните мерки. Против тях са около 30%. Изследването показва, че профилът на тези лица ги определя като млади, бедни и необразовани.

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% признават, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата, посочват от „Екзакта“.

30,5% от запитаните не вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19, като сред тях голяма част са от същите прослойки, които не спазват мерките.

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу коронавируса, а 41,1% заявяват, че не биха го направили.