понеделник, 29 април 2024 г.

Над 3 милиона лева допълнително за почистване на София

Столичните общинари ще отделят повече пари за почистване на София

3 милиона и 200 хиляди лева повече са заложени за почистване на София, а с близо 25% се планира да бъдат увеличени улиците и обществените места, които ще бъдат измивани, съобщи заместник-кметът по екология Десислава Билева. Очаква се на заседанието си Столичният общински съвет да приеме или отхвърли предложената от администрацията план-сметка за чистотата на града.

Тя е в размер на 220 милиона и 400 хиляди лева. Средствата са предвидени за дейностите по управление на отпадъците в София през следващата година, като събиране и обезвреждане, лятно и зимно почистване на улиците, рекултивация и след експлоатационна грижа на всички депа на територията на Столичната община. Не се предвижда увеличаване на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на предприятия и граждани за 2021.

Столичният общински съвет ще решава и дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма на две станции, а не както до сега – на 200 мигрограма. Предложението е измерването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде за 24-часов интервал и да започва от 16 часа на предходния ден, за да може гражданите да бъдат информирани своевременно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html