Начало БЪЛГАРИЯ Жан Виденов се готви за професор

Жан Виденов се готви за професор

Къде изчезна бившият премиер Жан Виденов? Този въпрос вълнува медиите от няколко месеца след фалита на Европейския колеж по икономика в Пловдив, където доцентът и доктор по икономика и философия Виденов бе преподавател дълги години, след като напусна голямата политика.

Едни медии го пенсионираха, слухове едва ли не го пратиха в манастир и го замонашиха. Доскорошните колеги на бившия премиер не знаят къде е той, нито с какво се занимава. Телефонът му е изключен. А истината научи вестник „Галерия“от негов много близък виден бивш съпартиец от годините на „Позитано“ 20, а след това и колега в Града под тепетата.

Тежки удари сполетяват Жан през последната година и половина. В много кратък интервал от време бившият премиер губи родители и близки. Най-напред от този свят си отива майка му, след това – и брат й, вуйчото, когото Жан много обичал. А два дни след 60-ия си юбилей на 22 март миналата година Виденов погребва и баща си.

Бай Васил Виденов умира на 14 февруари 2019 г. на достолепните 92 години. Изрично пожелал да бъде кремиран. На 40-ия ден от кончината му урната с праха му бе положена на централните гробища в Пловдив. Денят се пада 24 март и естествено синът в знак на траур не празнува юбилей.

Родителите му си отиват поради напредналата възраст, но за него това е голям удар. Тези травми не минават.

Втори удар за Жан е фалитът на Европейския колеж в Пловдив. Той е един от основателите му и остава там до последния момент, защото е не само преподавател, но и администратор – главен секретар. Наричали са го „ректора в сянка“. Успех за доц. Виденов е, че успява да уреди частните студенти да не съдят ръководството. Най-напред организира последни държавни изпити, за да може повече студенти да завършат, а накрая една малка група е пренасочена към други ВУЗ-ове.

Той прави няколко опита да установи сътрудничество с висши училища от чужбина – с Македония, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина. Имало е опит и с Турция, но Ердоган казал, че не го интересуват български дипломи. Екзотично негово хрумване е да се търсят студенти и в Индия – Виденов два пъти ходи до Делхи – просто решил, че трябва да се опита. Тези опити за сключване на договори с чужбина не успяват и накрая собствениците на колежа го закриват поради липса на предмет на работа.

Жан преживява много тежко фалита на Европейския колеж. Държи се като човек, чийто кораб потъва, а той трябва да доплува до спасителния бряг, без да знае дали ще успее. В основите на колежа е вложен и неговият труд, той е един от създателите му. Освен че е преподавател през цялото време, много рано започва да разработва курсове, хваща се и с администрация. Какъв ли не е бил. И изведнъж – губи работното си място.

Жан Виденов преподава два предмета. Първият е доста интересен – „Управление на европейски проекти в България“, и е разработен изцяло от него. След това започва да преподава „Управление на кризи“. Става доцент и доктор по философия.

Като преподавател бил изключително взискателен и педантичен, а шестиците при него били рядкост. Виденов е словоохотлив пред студентите, но мълчалив пред медиите. Избягва и публичните изяви. Той никога не говори за миналото, но икономическите му анализи се припокриват със случващото се в момента.

Междувременно го канят в Пловдивския и във Варненския свободен университет. Вероятно той ще се появи или в един от двата, или и в двата. Докторската му работа е във Варненския университет и там има добри позиции, както и в Пловдивския.

Синът на Жан Виденов – Васил, е архитект

Неприятното участие в ликвидационния процес на колежа вероятно му е писнало и той се е покрил някъде. Може би във вилата си в Марково над Пловдив, където и друг път се е усамотявал. Сега пише труд за професор и голяма докторска дисертация. Затова не отговаря по телефона на никого, казват неговите приятели. Виденов се отнася доста иронично към тези трудове, но като са му казали, че по-нататък кариерата му ще върви само под такъв знак, той ще седне и ще напише нещо. Жан прави научна кариера и целта му е да стане професор. Има време до пенсия, а и след това може да бъде канен като хоноруван преподавател, дори и на трудов договор.

Малцина допускат, че пише мемоари, тъй като няма съзнание за възрастен човек. Може би някога и това ще стане, но сега се е посветил на научната си кариера. На 61 години човек не е за пенсиониране, смятал да работи още дълго. Имал вид на зает човек, казва колегата, който е един от последните, видели го, преди да заживее като отшелник.

Иначе Виденов се радвал най-много на успехите на сина си, който е успешен млад архитект. Наследникът му Васил, който носи името на дядо си, е на 29 години и е завършил архитектура. От няколко години живее в София и вече е част от екипа на голямо архитектурно студио, чийто собственик и основател е бившият главен архитект на Столичната община Петър Диков. Колегите на Васил споделяли, че визуалната прилика с баща му е поразителна най-вече заради сините очи.