Начало МНЕНИЯ АНАЛИЗИ Европейският съюз протяга ръка (или две) към Джо Байдън

Европейският съюз протяга ръка (или две) към Джо Байдън

„Политико“

Въпреки че победата на демократа Джо Байдън все още не е официализирана, като все още предстоят няколко процедурни стъпки, включително гласуване от Избирателната колегия на САЩ и официално изчисление от Конгреса преди очакваното му встъпване в длъжност на 20 януари (след 50 дни), Европейският съюз и Европейската комисия изпратиха вече различни документи, с които правят опит да подновят връзките си със САЩ и показват нетърпение да приключат „Ерата Тръмп“.

В знак на това колко е нетърпелив Брюксел и иска да забрави бързо неприязънта между Европа и Тръмп, Европейската комисията и Съветът на Европа подготвиха документи, описващи как биха искали Европейският съюз да се обедини и да заработи добре с новата администрация на САЩ по редица политически въпроси.

В понеделник посланиците на ЕС обсъдиха документа на Съвета, а 27-те държавни и правителствени ръководители на блока трябва да проведат стратегически дебат за отношенията на САЩ по време на срещата на върха в Брюксел следващата седмица.

Документите на Комисията и на Съвета, цитирани от POLITICO, призовават за незабавно и спешно сътрудничество при управлението на продължаващата пандемия на коронавируса и придружаващите я икономически последици. Документът на Комисията, озаглавен „Нова програма на ЕС и САЩ за глобална промяна“, е по-дълъг и по-подробен и съдържа малко повече от 10 страници.

„Без хартия“ на Съвета е само от две страници, като са очертани пет ключови точки. Една от тях е заявеното откровено очакване, че Байдън ще отмени решението на Тръмп да напусне Световната здравна организация и категорично призовава ЕС да настоява САЩ „да отмени санкциите срещу хора на Международния наказателен съд“.

Комисията и Съветът призовават също така за подновяване на сътрудничеството по изменението на климата, като Комисията настоява за съвместен ангажимент за „път с нулеви нулеви емисии до 2050 г.“

Документите също така предвиждат широко сътрудничество по търговски и дигитални въпроси, както и в сферата на външната политика, включително при оказване на натиск върху Китай, за възраждане на ядрената сделка с Иран, укрепване на НАТО, разглеждане на заплахите от Русия, прекратяване на конфликта в Украйна и внасяне на стабилност в Близкия изток, Африка и други региони.

Високопоставен служител на Европейската комисия коментира, че двата документа трябва да се разглеждат като изключително допълващи се и съвместими, а не като доказателство за някакво напрежение или конкуренция между двете институции.

Докато документът на Съвета ще бъде използван за разработване на решения за срещата на върха на европейските лидери на 10 и 11 декември, писмото на Комисията е по-скоро като декларация за политиката на ЕС.

„В новите отношения със Съединените щати това, което беше важно за нас, е, че не седим пасивно … и чакаме администрацията на САЩ да протегне ръка“, каза високопоставен служител на Комисията.

Друг висш служител заяви, че ЕС иска да изясни намерението си да бъде равноправен партньор и да отстоява собствените си цели.

„Световното господство на САЩ над останалия свят вече не е даденост. Все още Америка е най-мощната нация в света, но има силни конкуренти. Съединените щати несъмнено са най-важният партньор, който Европейският съюз има в международната сфера и съюзник. Много неща се промениха. САЩ се промениха. Ние се променихме. Светът като цяло се промени. Европейският съюз и САЩ заедно представляват много мощен играч. Ако обединим усилията си, можем да променим нещата. Можем да направим нещата по-добри“, коментира още висшият служител от Брюксел.