събота, 4 май 2024 г.

В четвъртък свалят имунитета на Елена Йончева

В четвъртък правната комисия на Европейския парламент трябва да одобри искането на българската прокуратура за сваляне на имунитета на евродепутата от БСП Елена Йончева, съобщи  Breaking.bg. Това е точка 7 в дневния ред на правната комисия на 3 декември, четвъртък.

Практиката до момента показва, че правната комисия на ЕП винаги е удовлетворявала исканията на националните прокуратура по отношение на евродепутати.

През ноември 2019 година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЕП да свали имунитета на Елена Йончева.

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура.

В България срещу Йончева има досъдебно производство за пране на пари. Става дума за нейна фирма, свързана с финансиране от КТБ.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняемия по делото за източване на банката Цветан Василев.

Елена Йончева заедно с Радан Кънев станаха автори на срамната резюлоция срещу България в Европейския парламент преди няколко месеца.

Социалистката беше любовница на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, сега също евродепутат.

Баща й Никола Йончев е офицер от Първо главно управление на Държавна сигурност-ДС, работил като разузнавач и шпионин в чужбина. Включително и срещу ЕС и НАТО в Брюксел.

След като имунитетът й бъде свален, родната прокуратура, начело с Иван Гешев, ще може да продължи разследването срещу нея и да й бъде повдигнато обвинение, което да я изправи пред българския съд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html