Начало БЪЛГАРИЯ КПКОНПИ наложи санкции за близо 100 000 лева на любимец на Цветанов

КПКОНПИ наложи санкции за близо 100 000 лева на любимец на Цветанов

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) наложи санкции за близо 100 000 лева за установяване на конфликт на интереси по отношение на бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов. В качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност, той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на общински имот, сключил е договор за продажба на друг общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв. Явно освен че споделят политически идеи, Цветанов и Камбитов споделят и любовта си към недвижимите имоти.

Атанас Камбитов беше кмет на Община Благоевград от 2011 до 2019 година от ГЕРБ, а преди седмица оглави Цветановата партия „Републиканци за България“ в Благоевград и региона.

Проверката срещу един от любимците на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е започнала през 2019 година след два сигнала от орган на съдебната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от януари 2020, че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружество „С-..“ ЕООД, поради липса на частен интерес от страна на кмета.

Проверката по втория сигнал обаче е установила, че два имота – частна общинска собственост, са продадени на „Старт-2015“ ЕООД с едноличен собственик на капитала и управител Румяна Шекерлийска. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, Шекерлийска е закупила от Камбитов поземлен имот в Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Шекерлийска., в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на Ивайло Благов, като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Румяна Шекерлийска.

На 17.09.2020 г. в Търговския регистър е вписана промяна на едноличния собственик на „Старт 2015“ ЕООД. Новият собственик е дружеството „Старт Груп 2020“ ООД със съдружници – Атанас Камбитов и дъщеря му. По този начин двата закупени имота – частна общинска собственост  през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Атанас Камбитов приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.