Начало МНЕНИЯ АНАЛИЗИ Ето кои ще управляват Америка при Байдън – всичките яростни русофоби

Ето кои ще управляват Америка при Байдън – всичките яростни русофоби

По данни на американските медии, в лагера на Джо Байдън вече се водят разговори за разпределяне на постовете в държавната администрация. Ето кои се очакват да заемат най-висшите длъжности в правителството. Всички имат една обща черта – яростни противници на Путин.

Сюзън Райс е най-вероятният държавен секретар (министър на външните работи). По времето на Барак Обама тя бе помощник по националната безопасност и представител на САЩ в ООН. Като такава, тя на няколко пъти обвини Тръмп, че е твърде мек в отношенията си с Русия.

Антъни Блинкен също се спряга за държавен секретар. Той бе съветник на Джо Байдън по националната сигурност от времето, когато последният бе вицепрезидент на Барак Обама. Впоследствие Блинкен стана част от щаба на Обама като съветник по сигурността. Нееднократно се обявява за ожесточаване на санкциите срещу Русия.

Уйлям Бърнс е фаворит за шеф на Държавния департамент. В момента е председател на фонд „Карнеги“. От всички има най-голям опит в работата с Русия, тъй като бе посланик на САЩ в Москва в периода 2005-2008.

Крис Мърфи също е кандидат за този пост. Сенаторът от Кънектикът е привърженик на възможно най-твърдите санкции срещу Москва. Намира се в черния списък на руското външно министерство.

Крис Кунс е сенатор от Делауеър и е сред най-влиятелните политици, противници на режима на Владимир Путин. Той е сред съавторите на почти всички закони, чрез които САЩ въведоха санкции срещу Русия. Кунс също е сред кандидатите за Държавния департамент.

Сред фаворитите за висок пост в администрацията е и дипломатът Никола Бърнс. Той е бивш посланик на САЩ в НАТО. Нееднократно е призовавал бъдещия президент на Америка да възстанови лидерството на страната в света.