Начало АРТ АФИШ Все пак ще има нощ на музеите 2020

Все пак ще има нощ на музеите 2020

От своето начало през 2005 г., „Европейската нощ на музеите“ привлича всяка година многобройна публика в нарастващ брой музеи. Така през 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави.

Създадена в празничен дух, „Европейската нощ на музеите“ има за цел да популяризира богатството на споделеното културно наследство каквито са колекциите на музеите и галериите и да привлече нова публика, и по-специално младите хора.

В България, от 2006 г. насам, Френският институт организира събитието в София в партньорство с Министерство на културата, Столична община и с подкрепата на компании.

Тази година „Нощта на музеите“ ще се проведе на 14 ноември при спазване на актуалните противоепидемични мерки. В нея ще се включат повече от 25 музеи и галерии, които ще представят изложби, ателиета, прожекции и арт прояви.

Вход свободен.

Френски институт в България Institut français de Bulgarie участва в Нощта с 3 различни събития:

– „Преживявания във виртуална реалност“, включващо селекция от колекцията „Culture VR“, секция „Изкуство и културно наследство“ на Френския институт в Париж.

Потопете се във виртуалната реалност и разгледайте произведенията „Насаме с Джокондата“ и „Викът“ на Едвард Мунк, „Клод Моне, обаянието на водните лилии“ както и „Париж, обратната страна на декора: Кметството, Опера Гарние, Сена, Айфеловата кула и Музея Орсе“.

Очакваме ви в зала „Славейков“ на 14 ноември от 14:00 до 20:00 ч. и на 15 ноември от 10:00 до 16:00 ч. Предварително записване: mediatheque@institutfrancais.bg

– Изложбата „Машини за балончета“, на 14 ноември в медиатеката на института, от 10:00 до 20:00 ч.

Научете повече за иновативните форми на комикса чрез 24 произведения, които предоставят ново изживяване чрез дигиталните технологии.

– Изложбата „Сребърна мина“ на френския артист, колекционер и издател Тома Сован в галерия „Синтезис“ / Gallery Synthesis, бул. Васил Левски 55, от 10:00 до 22:00 ч.

Фотокнигата е в основата на творчеството на Тома Сован. Негови произведения са част от постоянните колекции на „Тейт Модърн“ в Лондон и Центърa „Жорж Помпиду“ в Париж. В продължение на повече от 10 години той неуморно спасява „изхвърлени спомени“ от ежедневието в Китай като ги претворява в нестандартни произведения. Изложбата му в София представя неговия архив и неговата многолика трансформация през годините.

Европейска нощ на музеите се организира с подкрепата на Citroën, Schneider Electric и Депозити с бъдеще от БНП Париба.