понеделник, 29 април 2024 г.

Показват живописта за удоволствие на Теню Пиндарев

С дългогодишното си сътрудничество във в. „Стършел“, като отговорен  секретар на списание „Карикатура“, съставител на карикатурни албуми и майстор на шаржа, Теню Пиндарев (1921 – 2010) е един от художниците, белязали силно полето на българския хумористичен печат през втората половина на 20. век.

Като илюстратор той е известен на широк кръг читатели,  по-малко популярни са заниманията му с графика и сатирична пластика, а като живописец Теню Пиндарев е почти непознат.

През 2001 г., след близо 60 години творческа дейност, той за пръв път показва пред публика малък брой живописни творби, макар в Художествената академия да е следвал тъкмо в отдела за изящни изкуства, завършвайки при проф. Илия Петров. Именно тогава – в изложбата, посветена на 80-годишния му юбилей, той представя и една наскоро завършена шаржова композиция, която впечатлява публиката със своите размери – 90 х 130 см и броя изобразени фигури – 204. Тази работа ангажира художника в продължение на три години, а по спомени на съпругата му – Донка Пиндарева – отмора от нея той намира в акварела.

Това, вмъкнато сякаш между другото изречение, представлява ключ към творчеството на живописеца Теню Пиндарев и една от причините заглавието на настоящата изложба да сочи към понятието за удоволствие. Удоволствието от внезапно настъпилото вдъхновение, от възможността за общуване с природата или от погледа към художествено оформеният спомен, фиксиран в рамка на стената, което, надяваме се, ще съпреживеят и посетителите на изложбата в галерия „Лоранъ“.

С пастелни ескизи, въздушни акварелни и маслени пейзажи художникът  украсява дома и ателието си. Те сякаш десетилетия по-късно потвърждават думите на Георги Павлов-Павлето, който във въведението си към малката книжка от 1963 г., посветена на Теню Пиндарев, го описва като естет с поетически наклонности и художник с изтънчено естетическо чувство, със свой специфичен език и стил.

През цветовете на зимата и от брега на лазурното море, в тишината на малките улички и под огненото небе над Царевец, докато наблюдава враните и забелязва антените в градския пейзаж, Теню Пиндарев разказва една различна история за себе си, която допълва по-познатия му образ на карикатурист и майстор на шаржа. Тя добавя нови стойности в тона на онзи сладък мехлем, за който говори Пиндарев, цитирайки своя първи учител по рисуване: „Чудомир казваше, че, ако сатирата е хирургически нож, то хуморът е сладък мехлем за човешките рани. Повече сладък мехлем трябвало да имаме ние, българите, защото у нас има още много рани за лекуване!“.

Екипът на галерия „Лоранъ“ и кураторът на изложбата Елисавета Станчева ни канят на откриването на изложбата, което ще се състои на 3 ноември от 18:30 часа в салона на ул. „Оборище“ 16 при спазване на всички противоепидемични мерки. Изложбата може да бъде разгледана до 30 ноември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html