четвъртък, 25 април 2024 г.

Макрон: Мракобесието няма да победи

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи“, заяви френският президент Еманюел Макрон по повод убийството на учителя по история в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин, предаде БТА. Макрон нарече атаката ислямистки тероризъм и нападение срещу републиката, предаде Ройтерс.

„Днес един гражданин бе убит, защото бе учител и защото учеше на свобода на словото“, каза президентът, застанал близо до училището, в което е преподавал убитият и пред което той бе нападнат с нож. Френският лидер заяви, че цяла Франция застава зад учителите си.

Убийството на учителя по история бе извършено в западното предградие на Париж Конфлан-Сент-Онорин около 17 часа местно време в петък.  Полицията се е отзовала на сигнал за подозрителен мъж, който обикалял край училище. Близо до него е открита жертвата. При опита за задържане, мъжът е извадил хладно оръжие и е бил застрелян от силите на реда. По непотвърдена информация той е извикал „Аллах е велик“.

Нападателят е прерязал гърлото на своята жертвата на улицата  кухненски нож. Той се опитал да заплаши пристигналите полицаи, но бе застрелян.

Според френски медии, които цитират съдебен източник, нападението е дело на 18-годишен чеченец, роден в Москва, живял във Франция. Твърди се, че е намерен негов документ за самоличност.

Още петима души бяха арестувани във връзка с обезглавяването на преподавател по история в парижко предградие. С това задържаните са общо девет, предаде Франс прес, като се позова на съдебни източници.
Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият учител, както и хора от несемейния антураж на убиеца.

Преди това бяха задържани членове на семейството на убиеца – 17-годишният му брат, родителите и дядо му, допълва ТАСС.

Тази данни не са официално потвърдени, но Асоциацията на чеченците, живеещи в Европа излезе с комюнике, в което осъжда нападението и заявява, че не приема никакви форми на религиозен екстремизъм и актове на насилие, предаде ТАСС. Нито една общност не може да носи отговорност за отделни действия на нейни съотечественици, подчертава организацията и призовава политиците и медиите да се въздържат от изявления, които могат да нанесат вреда на чеченската общност.

Разследващите убийството проучват съобщение, качено в социалната мрежа Туитър от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата, предаде Франс прес.

Следователите се опитват да установят дали снимката е била качена от самия нападател на учителя или от друго лице. Под въпросната снимка имало и заплашително послание, адресирано до президента на Франция Еманюел Макрон. В него той е наречен „лидер на неверниците“. Авторът на съобщението освен това уверявал, че иска да си отмъсти на онзи, който е дръзнал да принизи пророка Мохамед.

Жителите на Конфлан-Сент-Онорин все още не могат да се съвземат от шока, породен от убийството на учителя. Журналисти разговаряха с някои минувачи, които припомнят, че районът е спокоен и никога нищо не се случва в него.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html