Начало АРТ АФИШ Откриват изложба на майстора на скандала Зураб Церетели

Откриват изложба на майстора на скандала Зураб Церетели

Столичната галерия „Графикарт“ подрежда изложба на грузинския художник, който осея света със своите монументални творби. Заради Covid-19 артистът няма да може да долети до България за откриването, но затова пък се очаква да пристигне внукът му и директор на Музея за съвременно изкуство в Москва – Василий Церетели.

Едновременно възхваляван и остро критикуван 86-годишният потомък на грузинския княз Алексей Церетели вече десетилетия наред утвърждава името си като синоним на скандала. Всяко негово явяване в публичното пространство никога не приемано еднозначно, а творчеството му често се оказва генератор на полярни дебати. Разпалени разговори, простиращи се от темата за естетическото (за добрия и лошия вкус в изкуството), през тези за историята, политиката и парите.

Днес Зураб Церетели е богат, свръхработоспособен, а изкуството му не оставя радушен никого. Имал щастието да общува с колоси в артистичния живот на Европа през ХХ век като Марк Шагал, Салвадор Дали, Кензо Танге творческият му път е осеян със завидни успехи. Негово дело са редица монументални произведения пръснати по цялото земно кълбо – „Доброто побеждава злото“(пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ ,1990), 175-тонната „Сълза на скръбта“ (Байрон, САЩ, 2006) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н.В.Гогол (Рим, Италия, 2002) стотици други.

Пабло Пикасо споделя още през 60-те години на миналия век, че „Виждам в Зураб Церетели велик живописец, той прекрасно чувства цвета, обобщава формата“, а Давид Сикейрос твърди, че „той е влязъл в необятните простори на изкуството на бъдещето, съчетаващо скулптурата с живописта. Творчеството на Зураб Церетели е излязло от националните рамки и придобива международно значение“.

Свързан със световния културен елит преди и след 1989 г. и днес явяването на името на Зураб Церетели и сътвореното от него привлича вниманието на публиката и критиката. За българските почитатели на изкуството художникът също не е непознато име, защото негови творби предизвикаха общественото недоволство преди няколко години, а през 2008 г. в Пловдив беше подредена негова своеобразна ретроспективна изложба показваща работата му в полето на живописта, керамиката и скулптурата.

В галерия „Графикарт“ публиката ще може да се срещне за първи път с негови графични листи, монотипии и рисунки, в които Зураб Церетели разкрива майсторството си в линията, създавайки образи, които остават неразривно свързани с човешкото – с делничното, с интимното. Нещо повече, това са творби, които дават възможност да се разкрие монументалният почерк на автора и присъщото му отношение към белезите на локалното, собствено грузинското, с което той е свързан от собственото си раждане, през израстване като художник до днес.

В рамките на изложбата може да бъде видян и документален филм за Зураб Церетели. Куратор на изложбата е Стефан Стоянов, а публиката има възможност да види творбите му между 19 октомври и 15 ноември.

ПВПетров