Начало АРТ АФИШ Йоана Буковска и нейният дълго отлаган моноспектакъл

Йоана Буковска и нейният дълго отлаган моноспектакъл

Пандемията отложи дълго подготвяния от актрисата моноспектакъл „Променяне“. Тази вечер най-сетне след повече от половин година спектакълът ще се състои на сцената на Нов театър НДК в София от 19:30 ч.

„Променяне“ е първият моноспектакъл на актрисата и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.

“Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана – е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско “Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

Освен чрез емоционалната си човешка страна, “Променяне” ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.