Начало БЪЛГАРИЯ 4000 кандидати за БГ гражданство спрени заради коронавируса

4000 кандидати за БГ гражданство спрени заради коронавируса

Паспорти.

Близо 4000 кандидати за българско гражданство са изпуснали часовете си за подаване на документи и явяване на интервюта в правосъдното министерство заради КОВИД пандемията. Записването им за нови интервюта ще удължи процедурата с около три години, предава БНТ.

Затова от министерството предприеха промени в системата и отварят допълнителни часове. Желаещите да запишат по-ранен час могат да го направят само през октомври.

Митко Янев е от Република Северна Македония. През 2016-а кандидатствал за българско гражданство, тъй като корените на рода му са български. В началото на тази година бил издаден и указ, а през март имал час за получаване на удостоверение.

Роднини и приятели на Митко, обаче, през същия този период не успели да дойдат, за да си представят документите за произход и да се явят на интервюта. Записали си нови часове, но за лятото на 2022 година. От правосъдното министерство преценили, че така процедурата се удължава прекалено много и затова отварят допълнителна възможност.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: Считано от 1 октомври до 31.10.2020 година, всеки от кандидатите, който вече е резервирал час, подчертавам, който има резервиран час за подаване на документи и за провеждане на интервю за получаване на българско гражданство, да получи e-mail от системата, автоматично, с който се уведомява, че може да презапише часа си за по-ранна дата, като освобождаваме около 4000 свободни часа в петъчния ден, следобяд.

От правосъдното министерство изчисляват, че така забавянето на процедурата ще бъде до осем месеца. А Митко Янев вече може да получи български лични документи и прави планове за бъдещето си.

Митко Янев сподели, че живее в София, намира си и работа. А децата, които са на 14, 13 и 11 години ще учат в българско училище.

В Струмица Митко Янев има цех за производство на памучни платове, които в момента изнася за България. Амбицията му е най-късно в началото на лятото бизнесът му вече да е преместен близо до София.