четвъртък, 25 април 2024 г.

ЕК запазва мониторинга над България и иска реформи за борба с корупцията

Вера Йоурова

България ще бъде една от първите държави, чието състояние на върховенството на закона ще бъде обсъждано в Съвета на ЕС през ноември, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, представяйки първия Доклад за върховенството на закона в ЕС.

ЕК се надява да мине през такива дискусии за всяка една държава от ЕС-27 и започва с Белгия, България, Чехия, Дания, Естония.

Първият годишен Доклад за върховенството на закона в целия ЕС бе представен преди минути с мек тон и припомняне на комунистическите режими в Източна Европа от Рейндерс и вицепредседателя на ЕК за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

„Няма да се боим да започваме и наказателни процедури“, заяви още Йоурова, припомняйки процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС. Тя обаче е тежка и бавна, както показа активирането ѝ срещу Унгария и Полша. Надеждата на Комисията е, че новият механизъм, който има конкретни критерии и може да се ползва за сравнение между различните държави, ще може да се прилага своевременно при потенциални проблеми вместо при вече крайни случаи.

„Последните доклади показаха, че е имало прогрес (бел.ред. – в България), но настояваме на необходимостта за реформи, каза Рейндерс. „CVM продължава. Имаше планове да бъде отменен, но това е недовършена работа“, каза Йоурова, опровергавайки за пореден път българските власти, които от миналата година насам настояват, че механизмът на практика е отпаднал.

„Когато хората изразяват такова недоволство и недоверие и много ясно чувство, че не е възможно да получат справедливост от държавата, това е нещо, което властите трябва сериозно да обмислят. Това не е допълнителна критика“, уточни Йоурова. „Ние винаги сме подкрепяли активно реформите в България чрез CVM или други възможности. Комисията е готова да подкрепи и да помогне“.

Тепърва ЕК ще мисли начин как да обвърже еврофондовете с върховенството на закона. Това със сигурност ще се случи, увериха на събитието. Освен заплахата от евентуална загуба на достъп до еврофондове положението с върховенството на закона в България също е тема на разговор в европейските институции. В предварителния дневен ред на сесията на ЕП на 5 октомври са предвидени изказвания на Съвета на ЕС и на Еврокомисията за „върховенството на закона и основните права в България“.

Дебатът в пленарната зала идва след две други обсъждания на България – първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи LIBE, а другото – в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html