Начало БЪЛГАРИЯ Банкомати таксуват 110 лв. за теглене, държавата опитва да ги спре

Банкомати таксуват 110 лв. за теглене, държавата опитва да ги спре

Как изглежда един от „скъпите“ банкомати. Снимка: Офнюз

Банкомати на компанията „Юронет Сървисис“ ЕООД таксуват по 110 лв. за едно теглене клиентите си. В момента от тях има 28 на брой по морето, в столицата и на някои граници.

Оказа се, че държавата е безсилна към момента да ги спре. Затова Министерството на финансите и БНБ обсъждат промени в закона, за да спрат ужасната практика, предава „Офнюз“.

Засегнати са най-вече чужденци, защото машините таксуват скъпо, ако сметката е във валута, различна от българския лев.

Според Ананиев трябва да се конкретизират изискванията за информация относно алтернативните варианти за теглене и реалната цена на услугата, както и да бъдат въведени мерки за ограничаване на възможностите за подвеждане на клиента.

Той уточни, че „Юронет“ не злоупотребява само с българските граждани и туристи, ами оперира в цяла Европа. ЕС обсъжда как да спре тази практика, без да нарушава правилата на свободния пазар.

БНБ е правила проверка по повод сигнали, свързани с дейността на дружеството. При нея е установено, че компанията е изпълнила всички нормативни изисквания за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, посочени в чл. 50 и чл. 54 от Закона за платежните услуги и платежните системи.