сряда, 24 април 2024 г.

БНТ се извини за фалшива новина: Протестът не иска Народен съд

БНТ

„Уважаеми дами и господа, БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан. БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание.“

Това се казва в позиция на Българската национална телевизия, публикувана на сайта им. Тя е във връзка с „новината“ от сутрешната емисия на канала, в която се казва, че протестиращите зоват за Народен съд срещу ГЕРБ и властта.

„БНТ фейкнюз… Никой не е обявявал свикване на Народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни „идеи“, написа адв. Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите и част от т.нар. Отровно трио.

Междувременно зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев организира специален брифинг, на който да заклейми намеренията на протестиращите. Той се позова на БНТ, но изглежда не е проверил информацията при повече от 1 източник:

„В България отново видяхме препратка към миналото за това, че ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите. Това ни навява тъжни спомени за тоталитарното минало, с което толкова много години вече се опитваме да се разделим“, заяви Георгиев.

Предстои да се разбере дали той ще се извини, че не е проверил информацията допълнително.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html