четвъртък, 30 май 2024 г.

Адв. Марковски: До 200 лв. глоба и 15 дни арест за хвърляне на яйце

Марин Марковски


„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши, или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, заяви пред „Нова“ адвокат Марин Марковски за протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция ескалира.

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която при употреба на газ или спрей трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

„Принципът е, че когато се нарушава общественият ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районния съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало.

Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаване от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html