петък, 19 април 2024 г.

Беларуска опозиционерка изчезна безследно

 

Снимка7 Интернет

Мария Колесникова,  едно от най-известните лица на протеста в Беларус, може би е била отвлечена. За последно е видяна в неделя вечерта по време на масовите демонстрации срещу Лукашенко.

По информация на руската агенция РИА „Новости“, полицията изяснява дали не става дума за отвличане, а Координационният съвет на демократичното движение в Беларус предполага, че тя навярно е арестувана.

Мобилният телефон на Колесникова е изключен, няма връзка и с двамата ѝ най-близки сътрудници. Порталът tut.by цитира очевидка, според която няколко облечени в черно мъже са хванали Колесникова в центъра на Минск, натоварили са я в микробус и са я откарали в неизвестна посока. Тази информация засега не е потвърдена от Координационния съвет. Според агенция „Интерфакс“ полицията в Беларус отрича да е замесена в случая.

38-годишната Колесникова е сред съмишлениците на Светлана Тихановска, най-известната опонентка на президента Александър Лукашенко. Но докато Тихановска се намира в изгнание в Литва, Колесникова остана в Минск, където подготвяше създаването на нова опозиционна партия. Тя е сред постоянните участници в протестите против Лукашенко. За последно е участвала в тях в неделя вечерта.

Мария Колесникова е на 38 години, по професия е музикант. Завършила е Музикална академия със специалност флейта и дирижиране. В Беларус е преподавала осем години флейта в гимназия. После е била асистент в Музикалната академия, а 4 години е учила във Висшата школа по музика в германския град Щутгарт във факултета по старинна и съвременна музика. В Германия е участвала в много концерти и е организирала музикални фестивали. От 2016 г. отново е в Беларус.

В събота активистката Олга Ковалкова емигрира в съседна Полша на фона на заплахите от затвор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html