неделя, 21 април 2024 г.

Позор! Поругаха и „Св. Петка Самарджийска“

Снимка: Дарик нюз

Столичния храм „Св. Петка Самарджийска“ осъмна с червена боя и черупки от яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба, пише Dariknews.bg .

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо. Това разказа за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя изрази безкрайното си възмущение от посегателството върху храма и припомни, че за втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите.Преди седмици и храмът „Св. Седмочисленици“ беше надраскан надпис „Оставка“.

Това е вандализъм! Нямат срам от Бога! Кои сте вие – не съзидатели, а разрушители„, изрази възмущението си жената пред екипа ни, убедена, че е дело на участници в снощния протест.

Фотосите, свидетелство за вандализма, са на клиросната певица на храма Теменужка Витанова.

Снимка: Дарик нюз

Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“, под Ларгото и до входа на метрото.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html