петък, 19 април 2024 г.

Турция бутна гръцка църква от 1896 г.

Бутнатата църква. Снимка: Nilüfer Municipality

Турските власти разрушиха историческа гръцка църква, която датира най-рано от 1896 г., предават гръцките и турски медии.

„Свети Георги“ бе възстановена от община Нилюфер в град Бурса през 2009 г. Тогава властите в града я превърнаха в културен център. През 2013 г. Ислямската фондация завежда дело и получава попечителство над сградата. В следващите 7 г. обаче тя изобщо не я ползва и оставя църквата да се руши.

Фондацията е искала да я ползва за джамия, но местните построяват нова джамия наблизо, което обезсмисля идеята. И така в следващите няколко години тя започва да се руши, появяват се дълбоки пукнатини по стените.

През 2016 г. местната община се опитва да си върне контрола над сградата, изтъквайки окаяното ѝ състояние. Ислямската фондация отказва категорично, заявявайки, че тя не може да бъде използвана за друго освен за джамия.

Църквата по време на разрушаването ѝ

Властите в Нилюфер предупреждават през 2019 г., че ако сградата не им бъде предадена или спешно ремонтирана – ще я бутнат. Кметът Тургай Ердем казва:

„Дадохме 2 милиона турски лири за ремонт. Искаме да трансформираме това място в културен център и да го предпазим. То не се ползва за джамия. Ние си свършихме работата и предадохме тази културна ценност на бъдните поколения. Ислямската фондация реши другояче и пропиля целия ни труд. Остави я да гние. За 7 години не я пипнаха. Кой ще поеме отговорност? Ще заведем дело по въпроса“.

Той твърди, че общината има детайлен план на сградата и може да я възстанови както е била, стига Ислямската фондация да им позволи.

„Свети Георги“ бе известна като „Света София“ на Бурса“, тъй като е използвана като църква, джамия и накрая музей.

„Антени“ припомня, че това не е първата гръцка църква, която попада под ударите на политиците и имамите в Турция. През последните 2 месеца Турция превърна 2 византийски църкви, използвани за музеи – в джамии. Първата беше „Света София“ в Истанбул, а втората „Хора“, пак в столицата. Действията на държавата предизвикаха международни скандали и бяха сметнати за провокация към Европа и християнската култура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html