петък, 19 април 2024 г.

Младата гвардия на ГЕРБ… или на който плати повече

От дясно наляво, започвайки от горния ред: Кузман Илиев, Владимир Сиркаров, Александър Владимиров, Димитър Вучев, Михаил Кръстев, Никола Филипов и Георги Харизанов

Кризата на кадри в ГЕРБ става все по-тежка с всяка изминала година. Вече едвам си намират депутати и министри, които да вържат и едно смислено изречение.

Смяната на старите мутри с нови лица обаче тече с пълна сила. Бодрата смяна службогонци на ГЕРБ вече се е наредила в очакване на парче от държавната софра. Някои от тях – като буйния доц. Стойчо Стойчев от СУ – започнаха да ни поучават от екраните. Там те витийстват как България ще предаде Богу дух, ако Бойко Борисов сдаде властта. Защото алтернатива няма.

Другата част от бъдещия партиен елит все още стои в полусянка. Те се опитват да го играят независими анализатори, които да наклонят везните на общественото мнение в полза на „своето политическо татенце“, както се шегуват хората в социалните мрежи.

Изключително важно е българите да знаем кои са хората, които тепърва ще ни бъдат натрапени в медиите, министерствата и парламента. Какъв е техният морал и за колко сребърника се продават.

Люпилнята на новите службогонци

Основната част от тях произлизат от котилото на платформата „Консерваторъ“. Това е сайт, който публикува коментари за случващото се в страната и по света. Авторите му имат претенцията, че са „единствените, които предлагат алтернативна гледна точка“. И то не каква да е, а автентичната дясна позиция.

Текстовете на „Консерваторъ“ бързо го отличиха и направиха приятно впечатление на мнозина. За съжаление, амбицията на авторите явно се оказа по-силна от достойнството и независимостта им.

Гонени от някаква комплексирана мания за величие, жажда за пари и власт – мнозина бързо се намърдаха на работа в министерства, прокуратури, общини, мозъчни тръстове и телевизии. Техните работа, събития и годишници се финансират с пари от ГЕРБ, Цветан Цветанов и ВМРО.

Но нали досега говорехме само за ГЕРБ, ще попитате, къде тук се намесват Цветанов и ВМРО? Истината е, че консерваторите подкрепят този, който е готов да им предложи по-добро кариерно развитие. Вчера това беше ВМРО, днес са ГЕРБ и Цветанов, утре ще е някой друг. Едва проходили в политиката, голяма част от тях вече са сменили лоялността си към няколко партии.

Оплетени като свински черва

Кристиян Шкварек

Сред най-ярките примери за това е Кристиян Шкварек, едно от най-известните лица на „Консерваторъ“. Той се яви като кандидат за евродепутат от ВМРО на изборите през 2019 г. Малко след това му направиха собствена рубрика в сайта „Топ новини“ – медийното острие на Цветан Цветанов. През септември 2019, когато Цветанов учреди своя мозъчен тръст, Шкварек стана част от него като „анализатор“. След това стана представител на Европейските консерватори и реформисти (политическото семейство на ВМРО в Брюксел) в страната.

Междувременно той беше редовен гост в „Канал 3“ и ТВ „Европа“. И двете телевизии са известни като близки до Пеевски и Борисов. Именно тези две медии на властта показват най-ясно кого подготвят от ГЕРБ, ДПС и Цветанов да им бъдат новите маши в управлението и обществото.

Главният редактор на „Консерваторъ“ (и местен асистент на евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Асим Адемов) Николай Облаков, авторите в платформата Никола Филипов, Теодор Димокенчев, Мартин Табаков, Михаил Кръстев, Симеон Попов и още множество други знайни и незнайни лица могат да бъдат забелязани като чести събеседници през годините в тези канали, в които нерядко биват назначавани и на работа.

Малко преди това те бяха редовни гости и в предаването „Инвестбук“ по „Блумбърг“, чийто водещ беше Димитър Вучев – настоящ общински съветник от ГЕРБ (и колумнист в „Консерваторъ“, водещ по ТВ „Европа“).

Наскоро се появи една прелюбопитна снимка (можете да я видите в началото на материала), която постави завършен вид на цялата картинка: тя е от 27 юни 2020 г., снимана на парти на морето. На нея се виждат заедно Кузман Илиев и Владимир Сиркаров (бившите водещи на „Плюс-минус“ по Нова телевизия на близките до властта Домусчиеви), Александър Владимиров от „Канал 3“ (общински съветник от ГЕРБ във Враца и член на Института за дясна политика), Димитър Вучев от „ТВ Европа“, Михаил Кръстев от „ТВ Европа“, Никола Филипов от „Консерваторъ“ и Георги Харизанов – изпълнителен директор на ТВ „Европа“.

На 7 юни 2020 г. Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Владислав Горанов и Росен Желязков се срещнаха лично с подбрани представители на Института за дясна политика – кадърът е от видеото на срещата. На него се виждат Михаил Кръстев (на задния ред с бръснатата глава), Никола Филипов (вдясно от Кръстев), Кузман Илиев (с очилата), Николай Облаков (вляво от Илиев) и Владимир Сиркаров (с кафявите обувки).

Младата гвардия на ГЕРБ

Харизанов е новата дясна ръка на Бойко Борисов след отстраняването на Цветан Цветанов и основен медиен манипулатор.

Той е бивш шеф на „Напоителни системи“, осъждан е за изнудване през 2005 г., а през 2012 г. бе подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Харизанов дори няма висше образование.

Това обаче не го спира да се изкачи до едно от най-високите места до Борисов. Така той става шеф на ГЕРБ-ерската ТВ „Европа“ и изпълнителен директор на Института за дясна политика (ИДП).

В същия този Институт членове са консерватори като Мартин Табаков (председател), Димитър Вучев, Кузман Илиев, Димитър Стоянов, Владимир Сиркаров, Любомир Талев, Николай Ценков. ИДП също така продуцира предаванията „Имате думата“ по „Канал 3“ и „Реакция“ по ТВ „Европа“.

Припомняме, че ИДП е основан през 2014 г. от близкия до Меглена Кунева и настоящ депутат от ГЕРБ Тома Биков, бившия депутат от ДСБ и екоминистър от ВМРО Нено Димов (подсъдим за оставянето на Перник без вода), Петър Николов-Зиков, бивш костовист и куневист, който накрая стана зам.-министър при ГЕРБ, предложен от патриотите (също публикувал в „Консерваторъ“).

Все пак парите не миришат. А явно нямат и политическа окраска.

Снимка на членовете на Института за дясна политика

С едно наум за бъдещите „елити“

Няколко са местата, които оформят новите лица в българския обществен и политически дискурс – с тежка експертиза и лек морал. Сред тях са отличават освен „Консерваторъ“ и Института за дясна политика – и Младежкият консервативен клуб, Евроатлантическият център за сигурност и Лабораторията за изборни системи и технологии. В доста случаи членовете им се припокриват, както става ясно от написаното досега.

„Или умираш герой, или живееш достатъчно дълго, за да се превърнеш в злодей“, споделя един от главните антагонисти във филмите за Батман на Кристофър Нолън. Консерваторите се престориха на герои, поиграха си на независими, въобразиха си, че са велики – и бързо започнаха да изживяват своята приказка за стълбата. Докато по-глупавите от нас продължаваме да бъхтим в нашия роман на Виктор Юго.

Защото  в тази държава героите рано умират…

Тъжно и жалко е, че младите надежди на българския интелектуален и политически елит се превърнаха в младите продажби на ГЕРБ, ДПС, Цветанов и ВМРО. Но по-добре ятак, отколкото голтак, нали така?

Запомнете имената, които изброихме в текста, защото тяхната политическа и анализаторска кариера тепърва ще се развива пред очите ни.

Успех, дано да си е струвало.

Автор: Калоян Константинов

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html