Начало СПОРТ Катастрофа: Китай забрани английския футбол по ТВ

Катастрофа: Китай забрани английския футбол по ТВ

Английската Премиер лига е пред финансов колапс, след като китайската телевизия PPTV скъса договора за излъчване на мачовете от Висшата лига. Според него Лигата трябваше да получи 550 милиона евро в следващите две години. Това е най-скъпият контракт за излъчване на английските мачове в чужбина и представлява 16% от приходите от тв пакета извън Острова за следващите три години. Най-много ще пострадат клубовете, защото те получават премии за класирането си именно от парите от излъчването извън Англия. А най-големите загуби ще понесат грандовете, тъй като съобразно класирането си получават и най-голям дял от наградния фонд.

Причините  за забраната за излъчване на английските мачове в Китай са две и са чисто политически. Първата са изказванията на звездата на Германия и „Арсенал“ Месут Йозил в подкрепа на уйгурите – етническа група, която живее в северната част на Китай и изповядва исляма. Тя е подложена на гонения от страна на местните власти, включително се говори за концентрационни лагери, в които се въдворяват лидерите на тази общност. Въпреки че „Арсенал“ се разграничи от думите на Йозил, мачовете на този клуб бяха забранени в Китай, а името Йозил дори не се споменава в медиите. Вторият случай е свързан с намесата на Китай в делата на Хонконг. Според договора от 1997 година, когато провинцията е предадена от британците на Китай, до 2047 не може да се променя политическата система там. Пекин обаче няма намерение да спазва този договор и под формата на законопроект за държавната безопасност, се опитва да наложи комунистически режим. От своя страна Великобритания обяви, че ще даде гражданство на всички жители на провинцията, но по-важното – скъса договора с корпорацията Huawei за въвеждането на 5G технология на територията на Обединеното кралство.

Има още няколко важни детайла, заради които договорът е прекратен, Висшата лига губи огромен източник на приходи, а китайците няма да гледат най-доброто първенство в света. И тези детайли не са свързани с политиката. През миналата година китайската компания Suning купи правата за Англия, но още през март изпусна срока за плащането на първия транш – 160 милиона паунда. Мнозина смятат, че това няма общо с политиката, а с епидемията от коронавирус. Основният бизнес на тази фирма е изработката и продажбата на електрически уреди, който много пострада от новия вирус. Нейният клуб в китайската лига „Цзянсу Сунин“ неотдавна вдигна стачка, заради неизплатени заплати, а европейският й отбор – „Интер“, не е правил скъпи трансфери много отдавна.

Според професора по спортен маркетинг Саймън Чедуик това е част от търговската война между Америка, Западна Европа и Китай: „Случилото се не е само скъсване на договор, а част от войната между Изтока и Запада. Първо, в Китай решиха, че плащат твърде скъпо за този продукт. От друга страна, имаме дипломатически конфликт между държавите. Подозрително е, че компанията „Сунин“ можеше и по-рано да преразгледа договора, но го направи точно сега. А формално няма причини да го прави – декларираният оборот е 38 милиарда долара. Проблемът не е в парите, а в политиката.“