петък, 19 април 2024 г.

Ивайло Трифонов: Слави ми е сват, но няма никакъв политически багаж

 

Ивайло Трифонов е роден през 1941 г. Завършва Московския енергетичен институт и започва да чете лекции по обща физика в Софийския университет. През 1989 година става член на Клуба за гласност и демокрация, а от 1990 е член на Координационния съвет на СДС и негов секретар. От август 1990 до юни 1994 е директор на канцеларията на президента Желю Желев. Вицепремиер в служебното правителство на Ренета Инджова от 17 октомври 1994 до 26 януари 1995 г. От юли 1997 до юни 2001 г. е посланик в Съюзна република Югославия.

Интервю на Тодор ТОКИН

Господин Трифонов, живеете на стотина метра от Орлов мост. Минавате ли покрай палатковия лагер там?

– Не желая да минавам, за да не си дигам адреналина. Защото това е вече сбиротак, за разлика от началото, когато имаше много млади хора, върнали се от Европа. Протестът оредя съвсем. А тези катуни… Аз въведох този термин във Фейсбук. Откровено казано – не обичам тази дума – но основната група там са лумпени. Вижте само т.нар. отровно трио. Един набеден скулптор, баща му беше придворен на бай Тодор. Защо този набеден скулптор мрази Бойко Борисов? Защото беше член на партията на Меглена Кунева, която бе вицепремиер във второто правителство на Борисов. И тя предложила Минеков за министър на културата. Но Бойко го отхвърля и оттогава има карез на Борисов. Другият, Бабикян. За него Борисов сподели преди време, че той му искал един милион, за да му създаде и поддържа рекламно имиджа на ГЕРБ и на самия премиер. Борисов отказал. Третият – Хаджигенов, е един набеден адвокат на беглеца в Белград Цветан Василев. За мен тези хора са самозванци. Откъде накъде те ще се самообявяват за организатори и лидери на протеста? Това са платени хора, по един или друг начин засегнати не само от това правителство. Те са хора, неслучили в живота поради личните си качества,не поради друго. Един нормален човек с нормално образование няма начин да няма нормална кариера.

Да разбирам ли, че вие подкрепяте правителството на Борисов?

– Поддържам го, защото няма алтернатива. Познавам Борисов от 30 години. Благодарение на Негово Величество влезе в политиката, той го направи главен секретар на МВР. Спечели популярност, разви се като политик и най-важното – като държавник. Вижте статистиките за икономическото развитие на България през последните 10 години. Три пъти повишен брутен вътрешен продукт, три пъти средната заплата. Това е най-красноречивият факт за неговото управление. Получихме възможност за диверсифицирани доставки на газ, влязохме в чакалнята на еврозоната, приеха ни в банковия съюз. Европейският елит има доверие в българската финансова система, поддържана от това правителство.

Извинявай, ама за какво протестират?

Като червена нишка си личат ръцете от Сърбия и от Дубай. Бойко се ползва с добро име в Европейския съюз и в Европейската народна партия. А към полицейските началници ще отправя следното питане: „Кой ви заповяда вие да разпоредите на вашите подчинени да стоят със скръстени ръце и да наблюдават безчинствата на едни хулиганстващи вандали, които кощунстват с официални сгради на българската държава? Такова чудо по света няма. Докога? Някой може ли да ми обясни защо се провеждат протести, след като остава половин година до изборите? Защо точно сега се лансира от беглеца в Дубай „Българско лято“? Всичко е ясно като бял ден. Който е поръчал „Българско лято, той плаща“.

– Корнелия Нинова многократно заяви обаче, че БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ и Бойко Борисов.

– Тя ли да дойде? Извинявайте! Казвам го със съжаление, защото не можем без една европейска левица. Желю казваше, че една птица не може да лети само с дясно крило, трябва и ляво. А Нинова съсипа БСП. Изхвърли хората с опит и с визия, те не могат да я траят. Тя фалшифицира реалния брой на партийните членове заради избора на председател на 12 септември. Докарала ги е до 40 хиляди, а те бяха повече от 80 хиляди. Защото, за да се признае изборът за легитимен, трябва да са гласували повече от половината. Едно е половината от 80 000, друго е една втора от 40 000. Винаги ще се намерят 20 хиляди. Сигурен съм, че местните организации не могат да я търпят. Тази партия няма нищо общо с европейската социалдемокрация. От друга страна, има хора, които казват – нека да остане тя, ще ги свърши окончателно. Да ги свърши, ама няма алтернатива и на лявото. Лупи ли да дойде? Или Паунов?

Ивайло Трифонов, президентът Желю Желев и съпругата му Мария на посещение при папа Йоан Павел II. Снимка Интернет

– Сочат се още Слави Трифонов, Мая Манолова?

– Шоуменът Слави ли, дето ми е сват? Мой първи братовчед е женен за сестра му. Политиката не е шоу. Това са хора без политически багаж, без идеи за развитието на обществото. Няма алтернатива.

Класическата десница в лицето на СДС фалира тотално благодарение на Иван Костов. Той беше председател на СДС, министър-председател, излъчен от СДС. И след това създаде паралелната организация ДСБ, която е известна сега като десницата от жълтите павета. Ами Христо Иванов, на Моката сина? Жалко, че майка му Мария Бойкикиева е един честен и разумен човек, работили сме заедно в Клуба за подкрепа на гласността преди 30 години, въпреки че още е член на БСП. Христо Иванов няма никаква кариера като юрист. Бойко го направи министър, видя се, че и за това е калпав. Извинявай, ама тези хора ли са алтернативата? Или политици като Мая Манолова и Александър Томов? Атанас Атанасов – каква фигура е това? За Йоло Денев да не говорим… Това са бити карти в политиката. Те са изпаднали от политиката, не са излезли по убеждение или по някакви други причини. За съжаление няма алтернатива. Очаквах тя да се появи сред младите, но не да викат срещу правителството, а да направят анализ на грешките и недостатъците на това управление с цифри, с факти и да предложат алтернатива в икономически план. Те са вече врели и кипели, учили са на Запад.

– Кой е менторът на протестите според вас?

– Лицето на „Дондуков“ 2. Жал ми е за нашата държава, че има такъв случаен човек в политиката за държавен глава. Както каза професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки, колкото пъти президентът си отвори устата, толкова пъти нарушава Конституцията. Няма ли хора от тези, които имат право, да сезират Конституционния съд за тези нарушения? Да ми издига той чегеварския болшевишки юмрук! Просто ме е срам. Отначало като го избраха и негова съветничка стана Емилия Друмева, се самозаблудих. А то се оказа, че това е сборище на фатмаци. Това са хора с ограничено мислене.

– Как би постъпил президентът Желю Желев в подобна обстановка?

– Някои правят аналогии с неговия негативизъм към правителството на Жан Виденов. Наистина д-р Желев бе казал публично, че това правителство е вредно за България. Но той не прекрачи Конституцията, просто си каза мнението. А не – нямам доверието си към правителството и искам оставката му. Така отиваш срещу милион и кусур хора, които са гласували и гласуват за тази партия. Желю не си позволи това.

Ивайло Трифонов, Петко Симеонов и Желю Желев. Снимка Интернет

– Желю Желев отнесе обаче много критики от своите за т.нар. Боянски ливади – пресконференцията на 30 август 1992 г. Вас ви нямаше май до него?

– Да, много го ядяха по-крайните, т.нар. кинжали в СДС. Така се случи, че аз на този ден бях на море в правителствената станция на Слънчев бряг в една смяна с Надежда Михайлова. И като стана тази работа, й казах „Наде, сега ще видим какво ще правим…“. Тя нищо не каза, само повдигна рамене. Нямам никакви забележки по съдържанието на това, което каза Желев. То беше от загриженост за това, че СДС тръгва по един сектантски път. Беше обявил война на всички – синдикати, Църква, медии, на други демократични партии. Но президентът не си позволи да поиска оставката на правителството на Филип Димитров. Едно е да изразиш огорчение и безпокойство, да дадеш съвет, друго е да снемаш доверие и да искаш оставка. И му прави чест на Филип Димитров, че надживя това и дойде на опелото на Желю Желев в „Св. Александър Невски“.

– Как президентът Желев понесе демонстрациите срещу него, горяха му книгите под прозорците на „Дондуков 2“?

– Не му беше приятно, но нямаше крайни изказвания от негова страна, нямаше конфликт с хората от Града на истината. Горенето на „Фашизмът“ е позорен акт в развитието на българската десница, условно да я наречем така. Няма никаква разлика с това, което вършат сега протестиращите. Екстремизмът избива до фашизоидност. Вземи това момче, дето го пребиха пред жилището му. Все едно че юмрукът на президента го е ударил по главата. Това е менторът, който политически и морално застава зад хора, които морално вършат антиконституционни действия от началото досега. Срам ме е, че такъв човек заема стола на такъв достоен президент като Желю Желев. И на останалите, нямам упреци и към Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев. Радев сега нарича правителството и съдебната система мафиоти и мутри. Извинявайте, но той се държи като мутра. Много е важно каква кандидатура ще издигне ГЕРБ за президент. Защото с Цецка Цачева се изложиха. Ако се съгласи, генерал Мутафчийски би бил най-подходящият. Важното е да имаме държавен глава, който да не ни срами в страната и в чужбина.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html