събота, 4 май 2024 г.

Браян Дейли с нов проект в България

Галерия Monev Contemporary с подкрепата на Art Agency Ltd. представят в София американския художник Браян Дейли и неговия мултимедиен проект  WORDS („Думи“) или как влияе глобализацията върху националните ценности“. В едночасово видео авторът разкрива значението на думи като „демокрация“, „война“, „свобода“, „правителство“ за над 3000 души в 134 страни, включително и в България. Изложбата ще бъде открита на 9 септември в столичната галерия ONE и може да бъде разгледана до 10 октомври.

Браян Дейли е познат на българската публика с проекта си отпреди 5 години, когато той беше в страната, за да документира в снимки нагласите на българските избиратели. Сега той отново е тук. В рамките на 7 години той изследва значението на общо 13 думи за различните хора по отделните краища на света.

Стъпил на 7 континента, в общо 134 държави, той разпитва хората за значението на думите „демокрация“, „свобода“, „правителство“, „социализъм“, „капитализъм“, „мир“, „война“, „любов“. Тази 7-годишна одисея въплъщава изследването на художника за влиянието на глобализацията върху ключови човешки фактори като културните и морални ценности на отделните нации, език и заобикаляща среда. Куратор на експозицията е изтъкнатият наш артменджър и куратор Стефан Стоянов, който вече е подреждал няколко изложби на художника както в Ню Йорк, така и в България.

В галерията българската публика ще може да види целият мултимедиен проект WORDS, включващ едночасова видео инсталация WORDS с отговорите на всички над 3000 участници в проекта, печатната серия Words on WORDS с 8 лентикулярни платна, 14 творби от серията Tous Les Mots и документален филм, който отразява целият процес на осъществяване на проекта.

„Решихме да поканим Браян Дейли отново да покаже свои уникални творби в България, защото той е творец, който ясно и категорично документира проблемите на съвременното общество. Още повече че за последните 7 години той е обиколил всички горещи точки на земното кълбо и се е докоснал до възприятията на повече от 3000 души към основните човешки и културни послания, които са в основата на развитието на всяка нация. За нас е важно, че България е една от важните „спирки“ не само в неговия проект, но и живот, и всички заедно ще можем да проследим и изследваме своеобразните „езикови игри“ на нашето общество“, обясни Валентин Монев, основател и собственик на столичната галерия.

Кой е Браян Дейли?

Браян Дейли е роден през 1951 г. в Калифорния. Завършва магистратура по изящни изкуства към института „Отис“ в Лос Анджелис през 1975. г. и смело завоюва своето място сред пионерите на експерименталната артистична сцена в САЩ. В последните две десетилетия, в периода между ранната му творческа кариера и сегашната му практика, Браян Дейли се съсредоточава върху интересите си в сферата на разоръжаването и международната сигурност.

През 1987 г. завършва Университета на Северна Калифорния със специалност контрол на оръжията и десертация върху Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Тази необичайна професионална траектория за един художник се явява своеобразен плодороден източник на идеи и теми в артистичното му амплоа.

В кариерата на Браян Дейли има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, България. Неговото видео Jikai, посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк. През последните години той създава и сериите от фотографии “Америка в цветове”, Tableau Vivant, “Морфей”.

Браян Дейли в България

През 2014 в Националната галерия в София бе подредена изложбата му „Америка в цветове“. В нея авторът изследваше съвременната демокрация, като проектът бе насочен към “какофонията на остро поляризираната политическа обстановка в САЩ в двете години преди националните избори през 2012 година“. За да я покаже, Браян Дейли селектира 1200 портрета, заснети в двадесет щата. Той изминава над 32 хил. километра в САЩ, като по пътя си кани приятели и напълно непознати да позират пред камерата, за да разкрият своя характер и идентичност. Изложбата в България бе реализирана по покана на посолството на САЩ и Фондация „Америка за България” в рамките на проекта „Представяне на американско съвременно изкуство в България и представяне на България в света на съвременното изкуство“, който се организира от фондация Съвременно изкуство и Стефан Стоянов, Art Ageny.

На следващата година в градската галерия в Пловдив бе показана изложбата „България в цветове“ и бе посветена на 25 годишнината от демокрацията в България. Тогава Браян Дейли предприе фотографско пътешествие в страната. По подобие на „Америка в цветове“ американският художник снима 128 портрета на български гласоподаватели след националните избори 2014 г., като голяма част от тях са въздържали се и негласували в изборния ден. Основното послание на тази изложба бе да напомни на българските граждани, че тяхно изконно право е да гласуват и че основния инструмент на демокрацията е правото да упражняваш своя глас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html