четвъртък, 28 март 2024 г.

СДВР: 126 задържани, 60 криминално проявени, 80 полицаи пострадали

„Вчера беше преминат един праг на търпение. Станахме свидетели как часове наред служителите на реда бяха замеряни с пиротехнически средства и самоделни бомби. Оперативните ръководители на място прецениха, че част от тази агресивна тълпа трябва да бъде изтласкана. Единствената цел беше да запазим живота и здравето на полицаите и мирно протестиращите.“, каза на брифинг в четвъртък сутринта директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев. „Ще бъде потърсена най-строга отговорност от виновните лица“, заяви той.

80 полицаи са пострадали при сблъсъците вчера. 126 са задържаните, като 60 от тях са с криминални регистрации. Част от задържаните лица са членове на футболните агитки. Образувани са 15 бързи производства. На място в МВР двама прокурори от Районна прокуратура са упражнявали надзор на полицейската работа.

 

Снимка: интернет

Видеонаблюдението в центъра на София е заснело как протестиращи вадят от палатковите лагери самоделни бомби и пиротехнически средства. В една от палатките е бил открит дори коктейл „Молотов“, стана ясно по време на брифинга на СДВР.

„Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци. Широко прокламираните палаткови лагери се оказаха много добро прикритие за самоделни устройства и твърди предмети. Намерен е и коктейл „Молотов“, разкри още Хаджиев.

Директорът на СДВР уточни, че при разпръскване на протестиращите е използван пейпър спрей и категорично отрече информацията, че органите на реда са използвали нервно-паралитичен газ.

 

Палатките на Орлов мост и ректората са били премахнати в 3 часа през нощта, като протестиращите там не са оказали съпротива и няма задържани там.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html