сряда, 24 април 2024 г.

Лукашенко: Ако опозицията дойде на власт, ще последва кървава баня

Хиляди граждани се включиха в мирен поход в Минск, на който пяха и танцуваха в подкрепа на опозицията срещу беларуския президент Александър Лукашенко, предаде ТВ Европа. Демонстрантите изпълниха песен, превърнала се в символ на протестите срещу Лукашенко в мол в столицата Минск. Поемата „Похония“ („Преследване“), написана от Максим Богданович през 1916 г., стана един от символите на бунта срещу режима на Лукашенко заедно с бяло-червеното знаме.

Снимка: ТВ Европа

Множество жени участваха в шествие по улиците на Минск и образуваха жива верига. Други активисти организираха „котешки флашмоб“ в подкрепа на свободата на словото. Носейки котешки уши и мяукайки, те издигнаха плакати с имена на независими медии, докато имената на някои държавни агенции бяха поставени в табла с котешки отпадъци.

 

Миналата седмица беларуската полиция задържа няколко журналисти, които се готвеха да отразят протест в центъра на Минск, и конфискува мобилните им телефони и документите за самоличност. Протестите срещу преизбирането на Лукашенко за държавен глава не спират от 9 август, като той няма намерение да отстъпи пред натиска на улицата. Отрича да са извършвани измами и манипулации на изборите и обвинява опозиционните лидери, че са „пионки на Запада“. Лукашенко предупреди, че ако опозицията дойде на власт, ще последва „кървава баня“.

 

„Няма да бъде просто чистка, както казват някои. Ще бъде кървава баня. Това, което се случи в Украйна, ще изглежда като разходка в парка“, каза пред журналисти президентът. И добави, че действията му са продиктувани от желанието да защити всичко постигнато в Беларус за последните 25 години.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html