петък, 19 април 2024 г.

Гърч и химично изгаряне на очите: Как МВР третира журналист от БНТ

Николай Минков от БНТ

Химично изгаряне на коронеята и конюнктивалния сак е диагнозата на журналиста от БНТ Николай Минков, който пострада от лютивите спрейове и сълзотворен газ, които полицията използва срещу протестиращите на 2 септември.

Освен химично изгаряне репортерът е получил гърч и конвулсия:

„Както ми обясниха вече в ИСУЛ, прекалената доза от този лютив течен спрей е оказала влияние. Страшна пареща болка в областта на очите и дотам аз губя спомен“, разказва той.

Минков допълва, че е бил избутан от полицията и леко ударен с щит. Медиците от ИСУЛ са му помогнали и са го откарали с линейка. Операторът Мирослав Милков също е пострадал.

„Антени“ припомня, че това не са единствените журналисти, които пострадаха вчера от реакциите на полицията. Канна Рачева и операторът ѝ също бяха обгазени, а Димитър Кенаров е бил пребит от органите на реда в късните часове на вечерта.

Множество мирни протестиращи също са пострадали тежко. МВР не направи разграничение между мирните граждани и провокаторите от агитките и политическите формации като БОЕЦ и „Възраждане“.

Десетки полицаи също пострадаха по време на протеста. Важно да се отбележи, че бомбичките и паветата, хвърляни срещу тях, дойдоха именно от групите провокатори. Въпреки това органите на реда не правят разлика в своите изказвания между хилядите мирно протестиращи и десетките вандали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html