четвъртък, 28 март 2024 г.

Юрий Асланов: Не му е по силите на Радев да се превърне в политик, Нинова се легитимира с Борисов

 

 

 

Юрий Асланов, социолог, агенция АФИС, специално за „Антени“

Аз не знам дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа и това, че още не са ги събрали не значи, че няма да ги съберат. Но дори и да ги съберат, няма смисъл. Процедурата е в две фази, втората фаза е събирането на 160 подписа и тя очевидно е непосилна за управляващото мнозинство. Ако съберат 120, в Народното събрание ще изгубят известно време за безсмислен дебат, защото не могат да съберат 160 подписа, за да свикат ВНС. Това е ясно от изявленията на парламентарно представените политически сили.

Очевиден е замисълът да се печели време, не мога да вникна в дълбокия смисъл на това. Лично мен изключително ме подразни изявлението на Борисов, че оценката му за конституционния му проект е глупост, но е искал да паднат маските и докаже, че  другите не искат нова конституция. Той продължава да възприема управлението на държавата като някаква игра на надхитряне. Досега си мислех, че този човек е вреден, започвам да си мисля и че е опасен. Това е краят на Борисов, независимо колко дълго ще продължи тази агония. Но това е краят. Слагаме точка. Не знам какво ще се извърши във времето, което той и групата му искат да спечелят силите, които работят за охраната на статуквото и собственият им интерес. Абревиатурата ГЕРБ е превърната в символ на окупацията на властта, от първата до четвъртата, от законодателната до медиите и Борисов действа като разпределител на някакви роли. Може би на улицата и площадите някои хора наивно вярват, че като съборят Борисов, ще бутнат и онези кръгове, които винаги действат зад кулисите. Те са силната страна на политическия процес доста отдавна у нас и не само у нас.

 

Не обърнах особено внимание на днешните речи в парламента, защото и хората отдавна са загубили интерес какво се върши в сградата на Народното събрание. Освен екзотиката, че от днес са в нова сграда. Всички знаят и са дълбоко убедени, че това не е мястото, където се вземат решенията.

 

Депутатите от мнозинството напускат зала „Св. София“, когато президентът Радев застана на трибуната. Снимка Интернет

Що се отнася до Радев аз не съм изненадан. Очевидно не му е по силите да се подготви на политическо ниво, да се превърне в политик. Няма и да го направи, но няма и желание за това. Вместо да успокои обстановката, която е доста напрегната, той отново сипе някакви искри, очевидно предизвикан и раздразнен от напускането на залата на депутатите от мнозинството. Вероятно го е очаквал, защото речта му беше подготвена в типично негов стил на остро нападение и на конфронтация, от която точно в този ден нямаше нужда.

 

За първи път ДПС иска оставката на президента, но не за първи път лансират екзотичната версия за експертно правителство, каквото и да значи това. В новогодишното тронно слово на почетния им лидер тази идея бе развита по-подробно. Така че това е план, който те неотклонно следват. В този смисъл те не са чак толкова непримирими с искането  за предсрочни избори, защото продължават да смятат, че в рамките на този парламент може да има и друго правителство, освободено от техните омразни патриоти.

Според мен искането за оставка на президента е вземане на страна по един друг конфликт по искането на една друга оставка – на главния прокурор Иван Гешев. Мисля, че не са само слухове, а става все по-очевидно, че това е фигура, която по някакъв начин е свързана с ДПС и може би това е някаква форма на предупреждение към президента.

Това не е БСП, това е Корнелия Нинова.  Тя има фиксация на тема 12 септември всячески да запази властта си  и с всичките тези неща се опитва да печели някаква публична популярност. Странно е, но тя е личност, която се легитимира с Борисов. Ако го има Бойко Борисов, има я и нея. Ако по някакво чудо Борисов падне, тя ще изфиряса, защото нейната легитимация е той. Извън БСП няма никакъв авторитет, но вътре в БСП печели главно по тази ос -Борисов. Той я легитимира.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html