четвъртък, 25 април 2024 г.

Какво ни причинява лютивият спрей

Сълзотворният газ е най-използваният от полицията метод за разпръскване на протестиращите. Лютивият спрей действа изключително бързо, за секунди, върху лигавиците на горните дихателни пътища и очите. Симптомите са дразнене на лигавицата на очите, носа, устата и белите дробове; прекомерно сълзене; кихане и кашлица; хрема и усилено слюноотделяне; затруднено и болезнено дишане; болки в очите и спазъм на клепачите; замъглено зрение/временна слепота.
Както при всички несмъртоносни оръжия, така и при сълзотворния газ има известен риск от сериозни трайни увреждания или смърт при използването му. Медицинските последици от газовете обикновено се ограничават до малки възпаления на кожата, но забавени усложнения също са възможни. Хора с предшестващи респираторни заболявания като астма, които са особено изложени на риск, може да се нуждаят от хоспитализация.

Масово протестиращите използват вода, за да измият очите си, ако са били напръскани с лютив спрей. Твърди се обаче, че по-ефективни в случая са кола и айрян.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html