петък, 19 април 2024 г.

ГЕРБ събра 120 подписа за нова Конституция

Снимка Пресцентър

ГЕРБ и патриотите събраха нужните им 120 подписа, за да внесат проекта си за нова Конституция. Това съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО.

Партията на Борисов даже е осигурила 2 повече – 122.

Макар Веселин Марешки да каза по-рано, че няма да подкрепи идеята на Борисов – няколко депутати от „Воля“ са се огънали. Недостигащите гласове за 120 подписа са подсигурени и от независими народни представители.

Освен това управляващите са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На референдума ще бъдат зададени въпроси по исканията на ВМРО, които не са получили съгласие от ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Това са въвеждане на задължителна казарма и образователен ценз за гласуване.

Засега обаче изглежда абсолютно невъзможно ГЕРБ да събере 160 гласа в парламента, за да свика ВНС. ДПС и БСП са твърдо против идеята. Дариткова обясни, че се надява идните месеци те да променят мнението си.

Смята се, че в БСП има значителна част депутати „предатели“, които биха подкрепили свикване на ВНС. Техните действия ще зависят много от това какво ще им предложи ГЕРБ като условия, а и какъв ще е резултатът от вътрешните избори за лидер на левицата, които ще се проведат на 12 септември.

Възможно е и ДПС да смени курса, ако задкулисните преговори с Борисов дадат очаквания от Ахмед Доган резултат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html