събота, 20 април 2024 г.

Ад пред парламента, полицията заплашва с физическа сила

Протести, сълзотворен газ, бой, опит за преобръщане на бус на жандармерията, клатене на полицейски автомобили белязаха началото на новата парламентарна сесия.

Както бяха обещали, протестиращите обградиха новата сграда на Народното събрание от ранни зори. До ескалация на напрежението се стигна още около 9 часа, когато много от бунтуващите си граждани започнаха да замерят полицаите с яйца и ябълки.

Още преди началото на размириците в първите редици на протестиращите бе забелязан ген. Атанас Атанасов. Кирил Добрев и млади симпатизанти на БСП също подкрепиха протестите.

Истински хаос настана, когато сред множеството започнаха да хвърчат пръски от сълзотворен газ. Представители на полицията категорично отрекоха да са го използвали. Тяхното мнение бе, че това е дело на протестиращите.

Най-агресивните пред парламента изглеждаха добре сложени млади момчета. Един от лидерите на „Отровното трио“ Николай Хаджигенов заяви пред тв камерите, че се е опитвал да потуши страстите въпреки отправените призиви за метеж предните дни.

Междувременно президентът Румен Радев се яви в парламента заедно с Илияна Йотова. Той отново настоя за оставки и призова по никакъв повод да не се гласува евентуално експертно правителство. По време на изказването му депутатите от ГЕРБ напуснаха парламентарната зала.

Представители на полицията дадоха извънреден брифинг и заявиха, че до този момент органите на реда не са превишили правата си. Стана ясно, че повече от 20 полицаи са обгазени от сълзотворен газ или друго подобно вещество. Има задържани граждани. Някои от тях са присвоили полицейски палки и шлемове.

Полицаите заявиха, че ако ескалацията продължи, полицията ще употреби физическа сила.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html