петък, 19 април 2024 г.

Опозицията в Беларус се обедини в партия „Заедно“

Опозицията в Беларус се обедини и създаде нова партия „Заедно“, за да се противопостави на преизбрания за шести мандат президент Александър Лукашенко. Формацията ще събере опозиционните лидери, които ще се борят за политически и икономически реформи в страната.

Мария Колесникова и близка сътрудничка на кандидат-президента Светлана Тихановска. Снимка Интернет

Новината бе обявена от членът на Координационния съвет на беларуската опозиция Мария Колесникова във видеосъобщение, адресирано до присъстващите на антиправителствените митинги. 38-годишната Колесникова се смята за близка съмишленичка на считаната за основен конкурент на Александър Лукашенко на президентските избори Светлана Тихановская.

 

Мария Колесникова заяви:

„Днес обявяваме създаването на политическа партия“ Заедно „. През последните три месеца всички направихме повече, отколкото беше направено през последните 26 години. Ние формираме ново, съвестно и отговорно беларуско общество. Изправени сме пред нови предизвикателства и искания, и трябва да им отговорим. Страната е в политическа и социално-икономическа криза и заедно трябва да излезем от тази криза. Стотици и хиляди граждани на Беларус – талантливи професионалисти, са готови да поемат отговорност и да изградят заедно една нова държава.“

 

Във видеосъобщението беше показан и белоруския опозиционен лидер Виктор Бабарико, който беше задържан по подозрение за организиране на незаконни дейности в „Белгазпромбанк“ и в момента се намира в следствения арест на КГБ на Беларус. Във видеоклип, записан вероятно преди ареста на Бабарико, той говори за необходимостта от създаване на „организационна форма“, в която да бъдат обединени всички привърженици на опозицията. Според него задачите на тази организация трябва да включва провеждане на конституционна реформа, работа за подобряване на икономическото положение, както и предоставяне на хората възможност да покажат своята гражданска позиция.

Мащабните антиправителствени протести в Беларус започнаха след президентските избори на 9 август, когато настоящият президент Александър Лукашенко бе преизбран за шести мандат. Опозицията отхвърли резултата с твърдението, че е фалшифициран. В първите дни на протеста имаше и брутално полицейско насилие, бяха задържани над 6700 души, а стотици ранени, включително и над 130 полицаи. След прекомерната употреба на сила, обаче, полицията се отдръпна. Според данни на беларуските власти, трима души са загинали при сблъсъците.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html