понеделник, 27 май 2024 г.

Пак ще пипат Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, влизат за разглеждане в парламентарната правна комисия. С внесения законопроект управляващата партия предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели.

Снимка: интернет

Чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Осигуряването на тази възможност е в правомощията на Централната избирателна комисия. Проектът стана повод председателят на Комисията Стефка Стоева да подаде оставка.  Тя подчерта, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в Изборния кодекс, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна.

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html