четвъртък, 25 април 2024 г.

Романът на Теодора Димова „Поразените“ става спектакъл във Варна

 

Поредна творба на Теодора Димова влиза в националния театрален трафик. Известната писателка и авторка на 15 пиеси този път обаче е позволила на друг артист да направи драматургичната обработка на нейния роман „Поразените“, който обра всички награди на 2019 и продължава да фокусира емоции и суперлативи у нас и в Европа. Стоян Радев вече е готов с адаптацията за сцената във Варна. Един от най-известните актьори в родното кино, който отдавна се изявява и като режисьор, вече е получил пълното одобрение на Димова. Премиерата на „Поразените“ ще бъде една от първите в сезон №100 на Драматичния театър в морската столица. В трупата, която винаги се старае да бъде в крак с времето, цари истинска еуфория заради предстоящите събития, похвали се нейната шефка Даниела Димова. В ролите влизат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

„Поразените“ е роман за три жени и едно дете, които преминават през тежки събития от близката ни история като жертви на тоталитарния режим, наложен на 9 септември. „Всички ние, родените преди 89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно на цялата нация. Но в какво се изразява поражението и в какво победата? Докато пишех, в главата ми постоянно звучеше прочутата фраза на апостол Павел: „Силата ми се в немощ напълно проявява“. Кой е по-силен в очите на Бога – този, който кротко плаче в себе си, или онзи, който безсрамно тържествува?“, коментира дъщерята на великия прозаик Димитър Димов. И тя като него като че ли се слива с образите в произведенията си. „Виждам ги, узнавам ги, разпознавам ги като живи същества – говоря с тях непрестанно, чувам думите им, поглъщам жестовете им, усмивките им. Живея с тях, общувам с тях, обичам ги“, споделя Димова.

Стоян Радев е категоричен, че ще заложи на катарзиса, защото темите в романа са хем от миналото, хем от времето, в което живеем. Но в постановката – както и в книгата, има не само политика, а и любов, нежност и надежда. Опитният театрал признава, че досега не се е изправял пред предизвикателството на толкова сложен философски материал. Той е убеден, че нито един читател, а в близко бъдеще и нито един зрител няма да остане равнодушен към повествованието, в което антихуманната реалност от средата на миналия век се сблъсква с крехките души на героините, които се оказват много по-силни, отколкото може да се предполага. Радев прочита „Поразените“ само за ден и през следващите няколко нощи не успява да заспи от мислите за романа и заради нетърпението да чуе дали Теодора Димова ще се съгласи да го превърнат в постановка. Защото докато е „вътре“ в разказа, му се явяват театрални образи, което друг път не му се е случвало, четейки художествена литература. „В края на една от репетициите си казахме с актрисите, че сме големи късметлии“, разкрива Стоян Радев пред радио Варна. Целият екип, в който с музика се включва и Калин Николов, вярва, че миналото трябва да бъде тълкувано правилно в името на бъдещето. Самата Теодора е споделяла една от най-молитвените си мечти – българите да не напускат повече България, а тези, които са я напуснали през годините, да се завърнат. За нея това обаче означава нормалност в държавата, единствено нормалност и емпатия.

Хит между следващите проекти в юбилейния репертоар на Варна се очаква да бъде и драматизацията на Юрий Дачев по „Тютюн“ – епохалния роман на Димитър Димов. Трагичната любов между Ирина и Борис Морев на фона на реалността от 40-те години в България ще бъде режисирана от Бина Харалампиева. Теодора Димова пък е споменавала, че обмисля възможността да напише документална пиеса „Случаят „Тютюн“ – за тридневното обсъждане на романа през 1952 година, когато почти всички колеги и критици са нападнали до смърт Димитър Димов. Писателката обаче не крие, че й е трудно да говори за баща си – неговата липса и неговото присъствие са белязали целия й живот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html