петък, 19 април 2024 г.

8 неща, които трябва да знаете за Джо Байдън

Миналата седмица конгресът на Демократическата партия на САЩ избра бившия вицепрезидент на страната Джо Байдън за официален кандидат за президент за изборите на 3 ноември. Негова партньорка в надпреварата с Доналд Тръмп ще бъде сенаторката от Калифорния Камала Харис. Според проучванията в момента Байдън води на Тръмп с около 10 %. Кой е Джо Байдън и с какво той може да спечели изборите, които могат да се окажат съдбоносни за Америка?

  1. Прави трети опит да стане президент на САЩ

Това ще е трети опит на Джо Байдън да стане президент. При първия, през 1988 година, бе принуден да се оттегли още на предварителните избори. Причината бе, че в една от речите си е изплагиатствал изказване на лидера на британските лейбъристи Нийл Кинък, казани година по-рано. 20 години по-късно за втори път поставя кандидатурата си, но отново се оттегля. Този път по съвсем практични съображения. Разбира, че няма как да е конкуренция на двойката Барак Обама – Хилъри Клинтън. През август 2008 е поканен от Обама да участва в кампанията като вицепрезидент и заема този пост до 2017 година.

2. Ако спечели, ще е най-възрастният президент

Ако Байдън спечели, ще стане най-възрастният президент на САЩ. През януари следващата година, когато ще е инаугурацията, ще е на 78 години. В момента най-старият президент е… Доналд Тръмп, който е на 74.

3. Не близва алкохол

Подобно на Тръмп, Байдън изобщо не докосва алкохол. Кандидатът на демократите обяснява това с проблемите с пиенето на негови роднини. „Аз не взимам нищо, което може да ме направи зависим“, казва Байдън в едно интервю.

4. Погребал е две от четирите си деца

Две трагедии бележат живота на Джо Байдън. През 1972 година в катастрофа загиват първата му съпруга Нели и 13–месечната му дъщеря Наоми. Това става седмица след като той е избран за щатски сенатор. В началото обмисля дори да се откаже от политическата си кариера.През 1977 се жени за втори път – за учителката по английски Джил Якобс, от която има дъщеря Ашли. През 2015 година от рак на мозъка умира най-големият му син Бо. Другият му син Хънтър има дълго време проблеми с наркотиците. В момента се занимава с бизнес и се озова в центъра на сканадала с украинската компания „Бурисма“.

3. Като малък е страдал от заекване

„Когато играех с моите братя или приятели, нямах никакви проблеми. Но щом попаднех в различна ситуация или обкръжение, изпадах в паника и заеквах. Изобщо не можех да чета нещо пред класа или да поканя някое момиче на среща“, признава Байдън в своите мемоари.

4. Гласувал е против войната в Персийския залив

Джо Байдън е бил ярък противник на нахлуването на САЩ в Персийския залив през 1990 година, когато Ирак напада Кувейт. В същото време е подкрепил войната срещу Саддам Хюсеин през 2003 година, която и досега се смята за провал на американската външна политика. По–късно Байдън признава, че това негово решение е грешка, и обвинява за него Джордж Буш-младши, като го нарича „некомпетентен“.

5. Бил е против войната в Либия и свалянето на Кадафи

Джо Байдън е бил противник и на нахлуването на американските войски в Либия през 2011, които доведоха до свалянето от власт на Муамар Кадафи. Против също са били шефът на Пентагона Робърт Гейтс и директорът на ЦРУ Джон Бренън. Надделяват обаче „ястребите“ в лицето на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете Майкъл Мален, посланикът в ООН Сюзън Райс, както и държавният секретар Хилъри Клинтън. В крайна сметка Обама съвсем неохотно се съгласява на интервенцията, а след това я нарича „огромна грешка“.

6. Иска рестарт на отношенията с Русия, но е враг на Путин

Байдън иска рестарт на отношенията с Русия и дори е водел преговори за това с Дмитрий Медведев в качеството му на президент. Лобира за ратификация на договора ограничаване на стратегическите оръжия. Когато тайните служби на САЩ разкриха мрежата от руски шпиони през 2010 година, Байдън бе против те да бъдат арестувани, за да не се навреди на отношенията с Москва.  В същото време има много негативно отношение към Владимир Путин след анексията на Крим и окупирането на Донбас.

7. Предпочита личните отношения и частните беседи

Джо Байдън не вярва във формалностите, докладите и записките. Предпочита личните отношения, личните разговори и беседи с хора от екипа си. „Той ходеше по коридорите на Западното крило, спираше се пред всеки служител и говореше с него, като си слагаше ръката върху рамото му“, пише в мемоарите си бившият съветник на Обама Бен Родс.

8. Става богат след напускането на Белия дом

През 2014 година Байдън е сред най-зле платени държавни служители. Заема едва 501 първо място по приходи. След 2017 година обаче състоянието му рязко се подобрява. Годишно той печели по 8 милиона долара само от издаването на книги и публични речи. След напускането на поста вицепрезидент си купува къща за 2,7 милиона долара и плаща наем за вила в размер на 20 000 долара месечно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html