петък, 29 март 2024 г.

За Слави и ценностната система на избирателите

Иво ДИМИТРОВ

Българите нямаме право повече да настъпваме мотиката или да си блъскаме главите в стената на едно и също място. Политическите експерименти и неминуемите последващи провали ще са фатални за здравето на цялото ни общество, раздирано от корупция, противоборства, еснафщина и типична балканска завист. На фона на всеобщото пропадане появата на нови месии почти винаги намира хранителна среда. Следва очакван политически растеж и пропадане, съпроводено с освирквания. Спомнете си последните 30 години и си помислете колко много надежди в различни периоди се възлагаха на СДС, после на някакви си експертни премиери, на Неговото Величество, на Георги-Първановия проект, озаглавен Тройна коалиция, на Бойко… Играехме по различните сценарии на кукловодите, които днес са ни подготвили нова порция от същото, но още по-безвкусно.

На практика кои имат претенциите да са новите играчи на политическата сцена, родени в обстановката на протести? За такива се опитват да ни се представят Цветан Цветанов и Мая Манолова. А това си е вече или сериозна форма на шизофренност или най-малкото чиста проба публично нахалство. То е типично за по-първични и емоционално нестабилни хора, за индивиди с огромни амбиции и без особени задръжки. Няма да изреждам хилядите причини да отхвърлим Цецо и МаяМа като нова вълна в политиката, защото подобни дърводелски опити за рециклиране на политически кариери будят само снизходителни усмивки или скрит ропот. В зависимост от настроението.

Другият кандидат за спасител от така наречените нови, Христо Иванов, на мен лично ми е по-симпатичен и го смятам за най-внятен на фона на тази компания. Изглежда ми разумен човек, с ясна гражданска позиция, но с неясни послания за рестарт на правосъдната система. Имам едно наум дали бившият правосъден министър от втория кабинет на ГЕРБ е в състояние да промени манталитета на много от сегашните си сподвижници, работещи в съдебната система. Ял съм им попарата, а и не само аз. Само ще ви отворя една скоба, че издание, в което съм работил, бе осъдено от Тервел Пулев за публикация, в която се казва, че като малък боксьорът е помагал като продавач в магазина на майка си и баща си. Същите тези съдии, които днес ще правят реформата, осъдиха медията на 12 000 лева, защото на Тервел не му харесало написаното, казал, че не е вярно, и смятал, че го било дискредитирало. Още си спомням колко влюбено един пълничък съдия гледаше мускулите на Тервел. Но нека не съотнасяме напълно Христо Иванов към любовните трепети на един магистрат и да приемем, макар и с доста уговорки, че „Да, България“ евентуално би могла да произведе нещо смислено в следващото управление на страната.

Стигнахме до този, който акумулира най-сериозна обществена подкрепа от протестите, без да участва пряко в тях. Според социолозите Слави Трифонов и неговата партия, чието име няма да споменавам, за да не й правя излишна реклама, са големият печеливш от народното недоволство. И в това е трагедията на обществото ни. Очевидно ценностната система на голяма част от българите успешно е подменена. Често съм си задавал въпроса какъв човек трябва да си, за да предпочетеш Слави Трифонов с оркестъра, балета и сценаристите за бъдещи управници на България. Сигурно носиш в себе си или някакъв комплекс, или унижение, което лесно не се преглъща. Най-вероятно довчера си гласувал за вече отритнати или маргинализиращи се политици като Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Румен Петков, Валери Симеонов, Татяна Дончева, Мая Манолова. Не е изключено да си недооценен бивш активист на  ГЕРБ, БСП или на някоя от многобройните десни или земеделски партийки. Сега си се вкопчил в Слави и си готов да дадеш гласа си за формация, която по популизъм бие всички останали, взети заедно и умножени поне по десет.  Впрочем именно Трифонов е част от задкулисието на прехода. Онази, веселата част, която доскоро разсмиваше кукловодите до сутринта. Същите тези кукловоди, които решиха, че могат да ни пробутат най-циничния си номер и да ни предлагат клоуните си, опаковани в политически целофан. Въпрос на здрав разум дали ще поемем и тази глупост и докъде ще стигне скудоумието на българския избирател. Защото вече е реална опасността от управление, след което единствената възможна дума ще бъде: „Закривай!“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html