сряда, 24 април 2024 г.

CNN за България: Диво величие в една от най-старите държави в Европа

Велико Търново. Снимка: Shutterstock

„България: Диво величие в една от най-старите държави в Европа“. Така се казва материал на CNN за България, публикуван тези дни в сайта им.

Статията е изпълнена с ласкави слова за родните природа и туристически забележителности. Прави впечатление, че фокусът изобщо не е върху Слънчака и останалите ни морски курорти. Те са споменати, разбира се, но вниманието не се спира върху алкохолния туризъм и лъскавите сгради, които съсипаха голяма част от Черноморието ни. Вместо това се набляга върху историята и традициите – като Несебър и Созопол.

„Антени“ публикува превод на текста на CNN за България, който вярваме, че ще е интересен и на родната публика:

Повече от век насам България не среща затруднения да привлича хора към своите морски курорти, разпръснати по брега на Черно море. Градските чеда се запътват към големите градове като София и Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – за приятен бленд от култура и традиционна българска гастрономия.

Националният парк „Рила“ – най-големият в страната – предлага добре отъпкани пътеки към ледниковите си езера и цветен манастир. А българските ски курорти като Банско, Боровец и Пампорово отдавна привличат любители на бюджетните ваканции.

Но в България може да бъде видяно много повече: природни чудеса по Черноморието, извисяващите се планини и чудесни исторически места.

Бургаските езера

Благодарение на летището си Бургас често се ползва за отправна точка към Созопол и Слънчев бряг. Самият град също има какво да предложи на любителите на природата и дивите птици. Трите езера около града са идеалното място за това.

Огромното солено Атанасовско езеро предлага изключителни гледки със своите розови води. Яркият цвят се дължи на микроскопични организми във водата. Наоколо може да видите много хора, покрити с кал. Калта в езерото е пълна с полезни вещества, която го превръща в спа на открито.

Бургаското езеро на юг е дом на екопарк „Вая“. Там може да видите някои от стотиците видове птици в региона. При Мандренското езеро е възможно да си наемете каяк, с който да стигнете до древните римски развалини на Деултум, днешен Дебелт.

Национален парк „Пирин“

Великолепните диви планини на Пирин са част от списъка на ЮНЕСКО с природно наследство от 1983 г. насам.

Паркът се разпростира на 403 квадратни километра, а най-високият му връх, Вихрен, е висок 2914 метра. Пирин е част от Е4 – международния пешеходен маршрут, който започва в Испания и свършва в Кипър.

Някои от най-популярните пътеки започват от Банско и водят до малки планински колиби, хостели и места за къмпинг. Паркът разполага и със 118 ледникови езера. Най-голямото и дълбокото е Попово. То предизвиква посетителите да се хвърлят в него, но имайте предвид, че дори през лятото е студеничко. 16 градуса по Целзий е максималната му температура.

Велико Търново

Издигайки се от бреговете на лъкатушещата река Янтра със своите тесни калдъръмени улички и скупчени къщи, Велико Търново изглежда като излязъл от някоя средновековна приказка.

Той е бил столица на Втората българска империя, която съществува след края на византийското владичество през 1185 г. и до османската инвазия през 1396 г. Векове по-късно, през 1879 г., там се подписва първата българска конституция.

Там могат да се видят чудесни примери на възрожденска архитектура от 18. и 19. век. Османски мотиви се преплитат с резбовани дървени чердаци, овенчани с ярко червени керемидени покриви. Старата занаятчийска улица – Самоводската чаршия – е сред най-красивите улица в града, предлагаща места за хранене и бутици.

Крепостта Царевец бди над града от своите хълмове. Построявана и разрушавана множество пъти от 15 век насам, крепостта е частично реставрирана през комунизма. Заслужава си да се изкачите до върху за една прекрасна гледка над града.

Вечерите може да се насладите на шоуто със звук и светлина. То е безплатно и може да се наблюдава на площад „Цар Асен I“. Може да си купите и билети, за да го изгледате от терасата в града с панорамна гледка.

Несебър

Този малък древен град е популярна дестинация за туристите през юли и август. През останалите 10 месеца от годината обаче нещата се променят. Именно тогава е най-доброто време да се полутате из малките калдъръмени улички. Да попиете вековете история от Древна Гърция, Византийската и Османската империя.

Изглежда, че където и да стъпи човек на този свят в град, който е част от списъка на ЮНЕСКО, задължително ще попадне на византийска църква в харизматично състояние на разпад. Тукашната църква от 14. век, „Христос Пантократор„, в момента е музей на древните карти. Църквата „Свети Стефан“ съдържа великолепни фрески и икони от 16 век.

Ако искате да се поровите още в историята на града, посетете местния археологически музей. Там ще попаднете на находки от древните гърци и тракийците. Там ще разберете, че през 5. век преди Христа Несебър е бил сред най-развитите места на Земята. Той е сред първите култури в света, които са използвали монети като валута вместо стоки, пише CNN за България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html