четвъртък, 28 март 2024 г.

Ота Бенга – „човекоядецът“ от Конго, когото показваха в зоопарка в САЩ

Ота Бенга е отвлечен от земите на днешната Демократична република Конго (ДРК) през 1904 г., за да бъде докаран в САЩ и показван по зоопарковете. Памела Нюкърк разказва за Би Би Си невероятната, но и тъжна история на момчето, както и опитите тя да бъде потулена.

Ота Бенга. Снимка: Missouri Historical Society

Историята на „пигмея човекоядец“

През март 1904 г. в земите на днешната ДРК – тогава Белгийско Конго – пристига американският търговец Самюъл Върнър. Той не търси екзотични стоки или животни, които да занесе у дома. Търси хора. И ги намира сред местното население.

Най-интересен от всички 8 момчета обаче му се струва 12-годишният Ота Бенга. Именно него той ще направи основната атракция на Световния панаир в Сейнт Луис по-късно тази година. Пленени и оковани, те потеглят за Ню Орлиънс, откъдето са откарани към Панаира.

Там те са развеждани като животни, държани гладни и недобре облечени през цялата зима. Историята мълчи какво се случва с момчетата в следващите 2 години. През септември 1906 г. Ота Бенга привлича общественото внимание с появата си в зоологическата градина в Бронкс. Той остава там 20 дни, заключен в клетката на маймуните.

Основателят на зоопарка и негов първи директор – Уилям Хорнадей – дори заповядва да представят момчето като канибал. Той покрива пода на клетката му с оглозгани кости и нагло заявява, че момчето има „най-добрата стая в маймунарника“.

Хиляди се стичат да видят пигмея, както е представен. Властта в града нехае, но Църквата се възмущава. Тя започва да изпраща протестни писма и да употребява натиск върху градската управа да се намеси и освободи момчето от Конго. Накрая успяват и Ота е преместен в дом за цветнокожи деца сираци в Ню Йорк. Мястото се ръководи от пастор Джеймс Гордън, чернокож свещеник.

През януари 1910 г. се мести да живее и учи в Семинарията за чернокожи деца в Линчбърг. Там Ота се сприятелява с местните момчета и дори ги учи как да ловят риба и да ловуват. Разказва им истории от дома и свои приключения.

Трагичната му история завършва през 1916 г., когато Ота изпада в депресия по дома. През март същата година той се самоубива с пистолет, който е скрил в стаята си. Смята се, че тогава е бил около 25-годишен.

Ота Бенга (най-вдясно) и други 3 отвлечени момчета на Панаира в Сейнт Луис. Те са представени като пигмеи. Снимка: Missouri Historical Society

Истината излиза наяве 100 години след зверството

Повече от век след като малкото африканче се появява в клетките с маймуните, зоопаркът в Бронкс, Ню Йорк, поднесе своите официални извинения. Президентът на Обществото за опазване на дивия живот публикува дълго извинение в края на юли 2020 от името на организацията 114 г. след потресаващите си действия. Причината за историческата ревизия са бушуващите протести в страната срещу расизма.

Извинението обаче идва след над 100 г. опити за изкривяване на истината и прикритие на станалото.

Служител на зоопарка

Писмо от 1906 г., пазено в архивите на зоологическата градина, показва, че управата на парка е мислила редица варианти как да изчисти имиджа си. Излагането на момчето предизвиква скандал. Затова те решават да лансират идеята, че Ота е „служител на зоопарка“. И всъщност успяват.

През 1916 г., малко след смъртта на Ота Бенга, Ню Йорк Таймс публикува статия, в която се твърди, че момчето от Конго е просто градска легенда.

„Работата на това момче всъщност кара хората да решат, че той е държан там против волята си като експонат в клетката на маймуните“, пишат от вестника. Само 10 г. по-рано вестниците в САЩ и Европа пишат точно обратното. Самият „Ню Йорк Таймс“ публикува дузина материали по темата. Първият е от 9 септември 1906 г. Той носи името „Бушмен дели клетка с човекоподобните в парка в Бронкс“.

През 1974 г. управителят на зоопарка заявява, че няма как да знаем какво е станало наистина тогава. В своята книга „Събирането на животните“ той пита реторично: „Бил ли е „излаган“ Ота Бенга като някакво рядко животно?“. Отговор, който той със сигурност знае, бидейки пазител на архивите. Но отговор, който и крие.

„Не изглежда правдоподобно да е бил заключен зад решетки, за да го зяпат разни хора през деня“, допълва той. Напук на планините от доказателство, че е другояче. Самият директор на зоопарка от времето на скандала е писал статия по темата, в която признава какво е станало.

Момчето с маймуна в зоопарка. Снимка: Library of Congress

Приятелство между момчето от Конго и господарите му

През 1992 г. излиза книга, написана от правнука на Самюъл Върнър. Това е човекът, който през 1904 г. отива тежко въоръжен в Конго, за да плени Ота Бенга и други хора от племето. Целта му е била да ги покаже на Световния панаир в Сейнт Луис същата година.

В книгата е абсурдно описана историята за приятелството между Ота и Върнър. От издаването на книгата досега поне една статия в пресата също твърди, че момчето от Конго се е наслаждавало на изявите си пред публиката. Макар да има доказателства, че той яростно се е съпротивлявал на поробителите си.

Повече от век институцията и мъжете, които са поробили Ота Бенга, изкривяват историята за случилото се. Дори сега президентът на Обществото за опазване на дивия живот се извинява, че момчето е показано „за няколко дни“, а не за трите седмици, държан в клетката при маймуните.

Въпреки това паметта на Ота Бенга е почетена, а истината излезе наяве. В момента дори се обмисля към зоопарка в Бронкс да бъде кръстен обучителен център на момчето от Конго.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html