петък, 26 април 2024 г.

Доналд Тръмп прие официално номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент

 

Снимка: интернет

Доналд Тръмп официално прие номинацията на републиканците за кандидат-президент. От Белия дом той заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните в историята на САЩ.

„Благодаря ви много! Приятели, делегати и уважаеми гости, заставам пред вас тази вечер, поласкан от подкрепата и горд с изключителния напредък, който постигнахме заедно през последните невероятни четири години. Изпълнен съм с увереност в светлото бъдеще, което ще изградим за Америка през следващите четири”, каза Тръмп в реч от Южната морава на Белия дом пред повече от 1000 души публика, които спазваха социална дистанция и скандираха „Още четири години!“ и „САЩ“!  Тръмп заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните в историята на САЩ и че евентуална победа на кандидата на демократите Джо Байдън само ще влоши кризите, пред които е изправена страната. „Никога досега избирателите не са били изправени пред по-ясен избор между две партии, две визии, две философии или две програми за действие. Тези избори ще решат дали ще защитим спазващата закона Америка или ще дадем властта на яростни агитатори на анархията и престъпници, които застрашават нашите граждани“, заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс, в четвъртата и последна вечер от конгреса на Републиканската партия. Речта му продължи повече от час. „Никой няма да е на сигурно място в Америка на Байдън“, категоричен бе президентът. „Ако му бъде даден шанс, той ще бъде унищожителят на американското величие“, смята Тръмп.

Той също така обеща и възстановяването на „най-великата икономика“ в историята – тази на САЩ, и разкритикува Байдън заради обещанието му да затвори страната, ако се наложи, за да спре разпространението на коронавируса.

Тръмп не пропусна и наболялата тема за отношенията с Китай. Той отново заяви, че именно Пекин носи отговорност за глобалната пандемия и обеща, че във втория си мандат ще наложи мита върху всяка компания, която напуска САЩ, за да създава работни места в чужбина. Това бе и едно от малкото конкретни предложения от държавния глава за вечерта.

Байдън веднага коментира в Twitter. „Когато Доналд Тръмп каже тази вечер, че няма да имате сигурност в Америка на Джо Байдън, огледайте се и се запитайте – колко сигурни се чувствате в Америка на Доналд Тръмп“.

Речта на президента бе съпътствана и от антиправителствен протест пред сградата на Белия дом, шумът от който можеше да се чуе и по време на телевизионното излъчване.

 

 

 

Снимка Дарик нюз

Конгресът бе закрит с фойерверки над монумента на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, наблюдавани от Тръмп, който е и единственият засега участник в риалити предаване, достигнал до президентския пост. С края на конгреса на републиканците беше дадено началото на 10-седмичната кампания на кандидатите за най-високия пост в САЩ, която ще приключи с вота на 3 ноември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html