петък, 19 април 2024 г.

Борисов и Гешев отказват да идат на разпит в Брюксел заради корупцията

Иван Гешев

Днес Бойко Борисов и Иван Гешев са поканени в ЕП, за да бъдат разпитани. Изслушването е в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към ЕП, съобщи EURACTIV.

Причината са масовите протести в страната и чужбина и обвиненията в корупция. Евродепутатката от Нидерландия Софи инт’Велд е поканила премиера и главния прокурор на закрито заседание. Те са заявили, че няма да идат.

Ще участват обаче вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

От Европейската комисията ще участва Жюлиен Мусние, ръководител на отдел “Граждани, равенство, демокрация и върховенство на закона”, Венецианската комисия на Съвета на Европа ще бъде представена от Симона Граната-Менгини и от Джанлука Еспозито, ръководител на отдела за действие срещу престъпността на GRECO.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Тя разглежда чувствителни теми като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак. Сигнали за корупция, представляващи системна опасност за върховенството на закона, също са част от фокуса ѝ.

Евродепутатите ще изслушат също така представители на гражданското общество от България и един журналист. Това са Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията, и Марин Лесенски от институт “Отворено общество” в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта “Биволъ”.

“Постоянното представителство (на България към ЕС) търси други събеседници”, каза тя. Пред електронното издание Захариева е казала, че ако може, ще участва виртуално в заседанието.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html