събота, 24 февруари 2024 г.

Позиции от типа „дайте оставките, после ще видим“ са неприемливи

Огнян МИНЧЕВ

Акциите на Христо Иванов – в „Росенец“, ТЕЦ-Варна и сега – в „Булгартабак“ – представляват сериозната и смислена част от настоящия протест. Те фокусират основните проблеми, свързани с нелегитимното сливане в единен властови център на корпоративна олигархия, изпълнителна власт и правосъдни институции, което превръща демократичната институционална система във фасада на олигархичния синтез. Политическият и граждански натиск трябва да бъде фокусиран върху няколко основни проблема, чието разрешаване, или поне осветляване е единствената възможност за възстановяване на легитимна публична власт в България. Тези проблеми са:

– приватизация

– обществени поръчки, при които големи масиви публични средства се оказват в ръцете на малък брой подбрани корпоративни сдружения

– системен натиск върху публични институции – и в трите клона на властта – с цел изпълняване на частни поръчки и защита на частни интереси, преди всичко чрез заобикаляне на духа, а често и на буквата на закона

– злоупотреба с власт (от типа „Осемте джуджета“), пряко нарушаване на закона и гражданските права с цел лично или групово облагодетелстване

– практикуване на системен корпоративен и административен натиск, злоупотреба с институционална власт и нарушаване на закона с цел купуване на гласове и/или склоняване на големи групи от хора към определен политически избор по време на избори

Списъкът може да бъде продължен. Тези проблеми на олигархично срастване и концентрация на корпоративна, институционална и политическа власт съществуват и се засилват през целия 30-годишен период на развитие на страната след 1989 г. Днес от тяхното разрешаване зависи оцеляването на българската държавност като демократична общност и система от институции, способна да управлява българското общество с лице към предизвикателствата на днешния и утрешния ден.

Смисълът на протеста е да мобилизира и фокусира гражданската енергия, енергията на обществените организации и политическите партии върху необходимостта да започне незабавно осъществяване на законодателни и други институционални мерки за разграждане на олигархичния синтез и за възстановяване на легитимната публична власт на гражданите и техните институции. За тази цел е необходимо да се използват веднага и ресурсите на действащия понастоящем (до месец март 2021 г.) парламент.

Поисканите оставки придобиват смисъл само ако заедно с тях бъдат издигнати конкретните искания на гражданската общност за промяна в посоката на очертаните по-горе приоритети и цели за цялостна реформа на демократичната институционална система. Позиции от типа „дайте оставките, после ще видим“ са неприемливи. Първо, защото те излагат на риска от последващ хаос обществото и държавата на прага на сериозни и очаквани кризи – стопанска, здравно-епидемична и политическа.

Второ, защото представляват класически пример на максимата „да ловиш риба в мътна вода“. Оставки, а после ще видим – това е публичната позиция в услуга на вътрешно видовата борба между олигархични фигури, воюващи за преразпределение на ограбеното помежду си, а не за реална реформа на институционалната система. Тази вътрешно олигархична война злоупотребява с потенциала на гражданския протест, насочвайки го в посока на безплодна зрелищност и открито хулиганство. Целта е да се предизвика хаос, да се сменят олигархичните фигури на власт и зад властта,но не и да се променят основанията, гарантиращи контрола на олигархичната мафия върху обществото и държавата.

Гражданската енергия за промяна е много ценен ресурс, за да бъде безотговорно пропилявана в акции – фойерверки и в режисирани сцени на публичен вандализъм. Тя е необходима за трансформацията на нашето тежко увредено от олигахичната мафия на прехода общество.

 

Текстът е от фейсбук страницата на автора. Заглавието е на редакцията

 

„Антени” припомня, че в четвъртък съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов бе в Благоевград, където заяви:

Христо Иванов, снимка: интернет

„Българската държава можеше да вземе не 200, а 500 млн. лева чрез „Бритиш Американ Тобако“, ако не беше разрушителната приватизация на „Булгартабак“. Зад нея ясно се вижда сянката на Делян Пеевски. ДПС не се е грижила за избирателите си, а само за един човек – Делян Пеевски. Ще пуснем сигнал до Агенцията по приватизация, както и до прокуратурата. Дано проверката на обвинението да не се окаже поредната „пунта Мара“. Моделът не се изчерпва само с Пеевски. ГЕРБ дойде уж да се бори с лъжата и корупцията, но продължи задкулисно да управлява с Ахмед Доган. Ние ще продължим да пускаме сигнали. Нашата цел е институциите да започнат да си вършат работата, да си отворят най-накрая очите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html