неделя, 1 октомври 2023 г.

Според журналист от „Бивол“: Остри критики срещу България в Европейския парламент

Ангелина Пискова, кореспондент на БНР в Брюксел. Снимка Интернет

Сериозни критики са били отправени към България на приключилото закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на която бе обсъдена ситуацията в България. Репортаж на кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

 

За БНР журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов, който участва в заседанието, разказа следното: „По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата неговите действия; заради липсата на главен прокурор; заради неотчетност при неговата фигура; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна““.

Снимка ИнтернетИзобилстваше от остри реплики, когато българските власти, конкретно зам.-главният прокурор се похвали за това, че имаме големи успехи в борбата с контрабандата. Беше дадено ясно да се разбере, че те не са повикани да говорят за контрабандата, а да говорят за корупцията в борбата, с която България е на последно място. И беше казано в пряк текст, че българските власти могат да си изберат дали сме на последно място в борбата с корупцията, или сме на първо място по корупция. Беше поискано да бъде обяснено каква точно е фигурата на главния прокурор, защо липсва отчетност от негова страна, което е огромен проблем. Беше подчертано, че Венецианската комисия иска независим орган, който да разследва евентуални нарушения и престъпления, извършени от главния прокурор.“

За допълнителните въпроси съобщи пред „Хоризонт“ председателката на мониторинговата група Софи инт’ Велд. Тя поясни, че всеки един евродепутат от групата ще зададе писмено въпросите си, след което те ще бъдат оформени в общо досие и вероятно още в сряда ще бъдат на разположение на офисите на вицепремиера по правосъдната реформа Екатерина Захариева, както и на главния прокурор Иван Гешев. Тя обаче не коментира днешния дебат по същество.

От българска страна участват вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. В заседанието участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. В разговорите се включват още представители на българското гражданско общество.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх, както и телевизиите. Стоянов  предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръка по главата „правосъдие„ и “вътрешен ред“.

Засега от офиса на вицепремиера за съдебната реформа Екатерина Захариева отказват коментар.

„Българските прокурори са свободни да вземат решения и те не могат да се контролират от главния прокурор“ – това е заявила заместникът на обвинител номер 1 Красимира Филипова на закритото заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права  към Европейския парламент в Брюксел.

За участието на Филипова – чрез видеоконферентна връзка, кратка информация разпространи пресцентърът на държавното обвинение.

Според съобщението,  дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред българската прокуратура и в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Мониторинговата група за демокрацията, върховенството на закона и основните права бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на журналистите от Малта и Словакия Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк. Първоначалната ѝ задача бе да следи върховенството на закона и да работи по специфичните две ситуации, но миналата година разшири правомощията си за целия ЕС.

Бел.ред. „Антени“ се съмнява във верността на казаното от журналиста на „Биволъ“. Той тенденциозно пропуска въпросите, които са били дискутирани на заседанието. Отговорите от първо лице на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев вижте тук: https://www.anteni.bg/2020/08/28/%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5/

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html