петък, 19 април 2024 г.

Опасно тракане на оръжие: Гърция увеличава охраната по границата си с Турция

Гърция увеличава охраната на сухопътната граница с Турция. Атина очаква бежански натиск в резултат на напрегнатите дипломатически отношения с Анкара, предаде БНР. Още 400 граничари се включват в охраната на сухопътната граница с Турция в област Еврос, съобщават гръцките медии. Подсилват се военните части в Орестиада и Александруполис.

Създадена е група за противодействие срещу трафикантите на нелегални мигранти, които засега използват само поречието на река Марица.
Напрежението в Егейско море, където се намират турски и гръцки военни кораби, повишава нивото на готовност и на границата в Еврос. Гръцки власти очакват, че Анкара ще засили бежанския натиск през Еврос.

Довършва се строителството на граничната стена, която ще попречи на евентуален бежански натиск, съобщават от министерството по защита на гражданите.

В рамките на европейско гранично сътрудничество непосредствено в охрана на гръцката граница са включени обучени полицаи от няколко европейски страни, които действат в рамките на агенцията „Фронтекс“.

В Гърция са прекратени всички отпуски на военни служители за неопределено време. Тракането на оръжие в съседство с България е  твърде тревожно, отбелязват независими наблюдатели на процесите на юг от нас. Противоречията между Гърция и Турция са изключителна опасност зда мира в региона, категорични са политическите анализатори в двете балкански страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html