Начало ОТ ДЕНЯ Спират тенис турнир заради расизъм

Спират тенис турнир заради расизъм

Организаторите на Мастърса Western&Southern Open в Ню Йорк обявиха, че турнирът ще бъде спрян до петък заради размириците и бойкотите в спорта, предизвикани от полицейското насилие в Уисконсин.

В изявление, което дойде няколко часа след като звездата Наоми Осака се оттегли от полуфиналите, домакините заявиха , че всички мачове, определени за четвъртък, ще бъдат отложени.

„Като спорт тенисът колективно заема позиция срещу расовото неравенство и социалната несправедливост, които за пореден път бяха издигнати на преден план в САЩ. Мачовете ще бъдат възобновени в петък, 28 август“, се казва в официалното изявление, подкрепено от USTA, ATP Tour и WTA.

Напрежението в Щатите отново нарасна, след като в неделя 29-годишният Джейкъб Блейк бе прострелян на улицата, докато се е опитвал да потуши спор между жени.
По-рано японката Осака обяви, че няма да излезе на 1/2-финал срещу Елизе Мертенс в Ню Йорк заради отношението към тъмнокожите в САЩ.

Тя обяви това в социалната мрежа Twitter и обясни причините за своето решение:
“Здравейте! Както повечето от вас може би знаят, аз трябваше да изиграя своя полуфинален мач утре. Въпреки това, искам да напомня, че освен спортист, на първо място съм и човек – чернокожа жена. И като такава аз вярвам, че има много по-наложителни неща, на които да обърнем внимание в момента, отколкото да гледаме как играя тенис.

Не очаквам нещо драстично да се случи, ако не играя в утрешния мач, но ако успея да повдигна въпроса в средите на тениса – спорт, който масово се практикува от тенисисти с бял цвят на кожата, за мен това би било стъпка напред в правилната посока.

Гледайки продължаващия геноцид над чернокожи, предизвикан от полицията в САЩ, се чувствам ужасно. Изтощавам се да гледам как почти всеки ден се появата нов “хаштаг” с име на човек, станал жертва на полицейско насилие. Омръзна ми да провеждам този разговор отново и отново. Кога ще бъде достатъчно? #ДжейкъбБлейк #БреонаТейлър #ИлайджаМакклейн #ДжорджФлойд”, написа двукратната шампионка от Големия шлем.

Бойкот на мача си от втория кръг на плейофите в НБА обмислят и настоящите шампиони в най-силното първенство на света от Торонто Раптърс.