петък, 29 март 2024 г.

В търсене на нови посоки

Минко Михайлов, „Разходка по залез“, 2019 г.

Културният институт на Външното министерство отбелязва своя 15-и рожден ден с изложба в градинката „Кристал“ в София

На 1 септември в градинката пред Военни клуб в столицата се открива фотографска изложба. Експозицията представя най-добрите фотоси, взели участие в конкурса, обявен от Държавния културен институт към министъра на външните работи г-жа Екатерина Захариева. Изложбата е част от богатата празнична програма, с която Културният институт чества своята 15-годишнина.

Фотографският конкурс беше обявен в началото на годината. И въпреки, че той съвпадна с извънредното положение наложено от COVID-19, в него се включиха десетки професионалисти и любители на изкуството на светлината. От всички тях в изложбата са включени образи от само 14 автори – Венцислав Петров, Виолета Апостолова, Георги Митев, Елена Савова, Златко Латев, Иван Несторов, Изабела Манолова, Лиляна Караджова, Минко Михайлов, Николай Алексиев, Пламен Христов, Розалия Малчева, Таня Ангелова и Христо Крачолов. За селекцията и избирането на победителите, директорът на Културния институт г-жа Снежана Йовева-Димитрова е поканила истински експерти – Албена Атанасова (Фондация „ФотоФабрика“), Фелия Барух (Фондация „Фотофабрика“), д-р Катерина Гаджева  (Институт за изследване на изкуствата, БАН и преподавател в НБУ), Явор Койнаков (началник на отдел „Културна политика“, ДКИ) и Илиян Лолугов (главен експерт, ДКИ).

Таня Ангелова, „Училище – Мали“, 2009 г.

Журито е определило две поощрителни награди – за „Звездна нощ над Пасо Джау“ на Георги Митев и за „Училище – Мали“ на Таня Ангелова. А победителят в конкурса е фотографът Минко Михайлов, с чиято работа „Разходка по залез“ е впечатлил най-силно комисията.

Посоки е дума, побираща в себе си идеята за движение. Тъкмо посоките са в основата на нашето развитие, а изборът в коя посока да потеглим разкриват собствените ни умения да анализираме и чувстваме. Неслучайно Милорад Павич отбелязва, че „един от верните пътища към истинското бъдеще е да се движиш в същото направление, в което расте страхът ти“. Имено в движението по посока на нашите страхове може да достигнем до познанието, така нужно ни, за постигнем копнежите си. Към такива размишления ни повежда изложбата „Посоки“ организирана от  Държавния културен институт на Външното министерство. Тя може да бъде разгледана до 14 септември на откритата изложбена площ в градинката „Кристал“.

Георги Митев, „Звездна нощ над Пасо Джау“, 2019 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html