петък, 19 април 2024 г.

Адв. Демерджиев: Кирилов ще остави срамно петно в министерството

Адв. Демерджиев. Снимка: Пловдив 24

„Едно срамно петно ще остави г-н Данаил Кирилов в Правосъдното министерство, нищо повече.“

Това заяви пред БНР председателят на Пловдивската адвокатска колегия – адвокат Иван Демерджиев. Колегията поиска оставката на министъра още преди месец.

„Дълбоките причини да поискаме оставката на министър Данаил Кирилов бяха законодателната дейност на това Народно събрание, която многократно се оповестяваше, че е инспирирана лично от него като един от най-доверените юристи на премиера“, допълни той.

Демерджиев посочи и друго срамно петно в работата на министъра – проекта за нова конституция. Според него, ако Кирилов я е писал, е редно да си подаде оставката от неудобство и некомпетентност.

Засега обаче не са известни мотивите за действията му. Според адвоката те трябва да бъдат оповестени възможно най-скоро. Той също така се притеснява, че наследикът на поста може да не е лице с подходящи авторитет и умения.

„Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин“, обясни адвокат Демерджиев.

Той окачестви предложените промени в Конституцията като гротескни. Като един от многото примери изтъкна, че правата на гражданите от втора глава са били преместени в последна. Достатъчно ясен знак за отношението на властта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html