петък, 26 април 2024 г.

Четири топ дами на ГЕРБ по три национални телевизии

По едно и също време в сутрешния праймтайм между 7.30 и 8.30 по трите национални телевизии се изявиха четири топ дами на ГЕРБ – председателката на парламента Цвета Караянчева, кметът на София и зам.-председател на партията Ѝорданка Фандъкова, председателката на парламентарната група Даниела Дариткова  и шефката на Икономическата комисия Менда Стоянова. Те говориха за консултациите, които започнаха във вторник с парламентарните групи за внасяне на решение за свикване на ВНС в първия ден от работата на есенната сесия на парламента – 2 септември. Подхванаха и президента, и протестите.

Трите повториха опорните точки, че проектът на ГЕРБ за нова конституция е само предложение, което трябва да се разгледа, допълни и одобри от бъдещо ВНС.

Менда Стоянова заяви, че при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция. „От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова. Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението за свикване на ВНС и нова конституция в парламента, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова. По повод появилата се информация, че се водят  неофициални разговори с вътрешната опозиция в БСП, Стоянова посочи: „Категорично заявявам, че не водим никакви задкулисни разговори с когото и да е било. БСП като отговорна политическа сила е добре да проведе дебата в своите структури и да вземе решение”. Шефката на икономическата комисия опроверга обвиненията, че ГЕРБ тупат топката и са се насочили към ВНС, за да печелят време. „Затова ние искаме още на 2 септември – първия работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи”, каза Стоянова. Но ако тогава не бъдат събрани 160 подписа, необходими за промени в Конституцията, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка.

Менда Стоянова изказа и личното си мнение за блокадите по ключови булеварди. „Всеки има право да протестира, но аз мисля, че протестът на всеки трябва да се разпростира дотам, докъдето не пречи на останалите да осъществяват своите права. Тези блокади може би по буквата на закона са законни, но по морала на обществото – са неморални”, заключи тя и допълни, че държавата не ги премахва, за да не се създават провокации. Стоянова нарече протестиращите „метежници“.

Блокадите не отговарят на закона. В голямата си част хората не подкрепят блокадите, заяви столичният кмет. Снимка: интернет

 

Йорданка Фандъкова каза, че все повече хора разбират, че блокирането на кръстовищата затрудняват обикновените хора, а не олигарсите, защото те не се возят в тролеите. „Протестиращите не заявяват протестите в общината, за да може полицията да създаде необходимата организация да не се пречи на другите хора“, обясни Фандъкова.  „Протестът от протест срещу властта се превърна в протест срещу хората. Затова има и подписки за прекратяване на блокадите. Получавам много сигнали във връзка с блокадите. Това не може да продължава дълго. Необходимо е градът да продължи да функционира, давайки възможност на хората с различно мнение да го изявяват свободно и мирно“, каза още столичният кмет.  Тя  посочи също, че добро място за протестиране е Триъгълникът на властта, но се обяви категорично против блокирането на кръстовището на Ректората. „Блокадите не отговарят на закона. В голямата си част хората не подкрепят блокадите“, добави Фандъкова.  По думите ѝ, полицията може да вземе решение за премахването на блокадите, но организаторите на протестите по този начин търсят провокации и изблик на насилие. Тя добави, че нейни представители постоянно са в контакт с протестиращите, но вторите отказват да пуснат през кръстовищата дори само градския транспорт.

Менда Стоянова, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова по време на консултациите с партьорите си от Обединени патриоти. Снимка: интернет

Президентът отправя обидни послания към Народното събрание, той дискредитира институцията, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите ѝ това не е в интерес на правовата държава, защото парламентът е законно избран и той представлява българските граждани. „Рестарт на държавата може да се получи, но не чрез служебно правителство, което според мен е основната цел на негативните критики на президента, а чрез спазване на законовия ред, Конституцията и използването на правовите възможности, които имаме в рамките на парламентаризма“, допълни Дариткова.

Тя отново потвърди, че ГЕРБ не се притесняват от служебно правителство, защото при последното такова на Румен Радев те са спечелили, а и социологическите проучвания показват, че са първа политическа сила.

Дариткова посочи, че ако се съберат 120 подписа на депутати, за да започне парламентарен дебат върху проекта за нова конституция, те ще организират широка обществена и експертна дискусия за предлаганите промени. „Защо всички твърдят, че Народното събрание е дискредитирано? Ние имаме парламентарно мнозинство, което все още е легитимно. Спазвайки законите и Конституцията на страната, ние предлагаме разговор за нов обществен договор. Всички други твърдения са спекулация на хора, които имат интерес да се случат оставки, които няма да помогнат на обществото, защото очакванията са коренно различни“, коментира Дариткова.

След като съберем 120 подписа ще продължим да разговаряме с групите, има много групи, които ще имат предложения, заяви Цвета Караянчева. Този проект ще е основа за нова конституция. Тези 400 човека ще бъдат избрани да работят по цяла конституция“, каза още тя. „Нека съберем подписите и тогава в тези от 2 до 5 месеца, в които може да се дебатира да се правят предложения. Ние още не сме изчистили процедурата. Дали ще минава през правна комисия, дали ще минава през нова комисия. Призовавам колегите – нека преосмислят решението си. Те имат политическата воля. Да, имаме проект, той не е съвършен, никога не сме казали, че е такъв. Всичко зависи от народните представители“, каза председателят на НС.  „Този проект е начало, това няма да е краен проект, това е просто първата стъпка, за да може да се инициира този разговор. Това не е нашата конституция или краен вариант.

На нас не ни е необходимо да познаваме, че това е нещо, направено от ГЕРБ. Това трябва да бъде направено от всички партии. ДПС не са решили дали да влязат в този разговор, БСП нямат желание. До 2 септември предстоят още разговори. Има отделни представители, които в частни разговори са заявили подкрепа. „Воля“ искат да преосмислят позицията си, за да могат на 2 сутринта да я заявят. Не съм говорила с колеги от ДПС, г-жа Дариткова се е чула с техния председател, очакваме да заявят позиция“, каза още Караянчева.

В определени позиции имаме припокриване в определени политики с ДПС. В пленарна зала сме гласували по един и същи начин, но не могат да ни обвинят в тайни заговори“, каза тя.  „За мен най-важно е какво показваме като резултати. Мислите ли, че ако бяхме с ДПС, хората в смесените региони щяха да ни повярват. Къде са резултатите на „Да, България“ и на някои от партньорите, на БСП. Има региони, където БСП дори не издигат кандидати, а издигат кандидати на ДПС.

 

Румен Радев се изказва на едро, но да стоиш на „Дондуков“ и да живееш в Бояна не те прави президент, каза още председателят на НС. Радев нямал нищо конкретно изкарано, в което да има нередност. Той просто излиза, казва нещо и се прибира, използва исторически събития, за да произнася своите партизански речи. А това е много притеснително, каза накрая Цвета Караянчева.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html