четвъртък, 25 април 2024 г.

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието

Данаил Кирилов. Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка. Той е провел разговор с Бойко Борисов, за да обясни мотивите си.

Премиерът все още не е приел оставката. Тепърва предстои да се съвещае с коалиционните си партньори от ВМРО и НФСБ.

„Антени“ припомня, че Кирилов е едно от основните лица на ГЕРБ, които се трудиха върху предложената нова конституция. Още от първите дни на поста си той понесе множество критики заради свои непремерени и неподготвени изказвания пред медиите.

Това, заедно с външния му вид, накара хората да започнат да го наричат Барни Ръбъла. Така се казва приятелят на анимационния герой Фред Флинтстоун.

Спорните му публични изяви дори накараха премиера да му забрани да пише каквото и да било във Фейсбук. Конкретната причина беше дълъг пост, в който Кирилов сравнява Христо Иванов с анимационния герой Спънджбоб Квадратни гащи. Това доведе до още повече майтапи от протестиращите. Много хора се запитаха редно ли е човек, на когото му е забранено да пише в социалните мрежи, да пише конституция?

Преди дни той присъства на сбирката на прокурорите от страната, свикана от Иван Гешев. Там Кирилов заяви пред камера, че знае точно кои хора го наричат Барни Ръбъла – имал ги на списък поименно. Това предизвика възмущение и обвинение в тоталитарни прийоми. Защо един министър ще следи хора от опозицията как се изказват за него, имайки предвид, че са шеги и закачки.

Все още не са ясни мотивите за оставката му, но е логично да предположим, че г-н Кирилов се е поддал на натиска на протестиращите на улицата и в социалните мрежи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html